fallback

Най-опасната професия в САЩ

Bloomberg с репортаж от Ситка, Аляска за риболова - препитание и основна причина за смърт

13.05.2015 | 12:49 Автор: Виктория Крумова

Вилъм Маркс, Bloomberg: Бреговата охрана на Аляска спасява четирима рибари от ледена смърт. Всяка година командир Марк Висли ръководи десетки спасителните операции. Командир Марк Висли, Брегова охрана, Ситка: Хората се контузват и ние трябва да дойдем да ги вземем безопасно.

Вилъм Маркс, Bloomberg:Смятате ли, че океанът е опасно място?

Командир Марк Висли, Брегова охрана, Ситка: Разбира се. Ако човек не е подготвен.

Вилъм Маркс, Bloomberg: В малкия крайбрежен град Ситка търговският риболов отдавна е най-големият източник на доходи и водеща причина за смърт.

Броят на жертвите на риболова е спаднал значително откакто Конгресът прие закон за безопасността на рибарите през 1988г. Въпреки това риболовната индустрия на Аляска на стойност над 6 милиарда долара годишно все пак е загубила повече от 400 рибари оттогава досега.

Джери Дзуган, директор Alaska Marine Safety Education: Познавах много хора, които загинаха по време на риболов, защото нямаха определено оборудване или не знаеха как да го използват.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Навремето Джери Дзуган се е прехранвал с риболов, но сега обучава други рибари да се грижат за безопасността си в открито море. В Аляска това означава да се научиш да облечеш костюм за потапяне, за да оцелееш в ледените води. Но местната брегова охрана засега не разполага със средствата и правомощията, които да гарантират, че всяка лодка има такива животоспасяващи костюми.

Джери Дзуган, директор Alaska Marine Safety Education: В момента властите могат да хванат човек, ако е във водата и това е всичко. Не е достатъчно.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Ед Мерц някога загубил трима членове на екипажа си и казва, че обучението, което се предлага в Ситка, трябва да бъде задължително за всички риболовци.

Ед Мерц, рибар: Много хора смятат, че се качват на лодката и това е. Мислят, че нищо не може да им се случи.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Хората, които трябва да реагират на това, което се случва в открито море, като командир Марк Висли, казват, че приветстват всеки опит да се намали риска сред риболовните лодки.

Командир Марк Висли, Брегова охрана, Ситка: Би било страхотно, ако никога нямаме работа, защото не искам никой да пострада или да загуби живота си. Работата им е изключително опасна.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Според най-новите федерални статистики, търговският риболов си остава най-смъртоносната професия в САЩ.

 

fallback
fallback