Часовник Patek Philippe за $5 милиона

Пим Фокс от Bloomberg News с коментар за търга на Christie's, на който беше продаден часовник Patek Philippe за $5 милиона

13.05.2015 | 11:06 Редактор: Виктория Крумова
Часовник Patek Philippe за $5 милиона

Цените за хубави часовници са много добри. Когато говорим за часовници, обикновено не става дума за еднократна покупка, а за хора, които имат колекции и някои от нещата, които определят цената, имат общо с това колко рядък е часовникът  - в този случай е на 88 години. Другото е родословието – кой го е притежавал преди това. Също така самата сложност на часовника. Има много компании, които в момента произвеждат часовници, които се надяват, че ще задържат стойността си, ако хората продължат да ги колекционират.

Още по темата

Пет милиона долара изглеждат много пари за неръждаема стомана, но всъщност много пъти съм интервюирала Тери Стърн, изпълнителния директор на Patek Philippe, и семейство Патек , музеят Patek Philippe, също често наддава на тези търгове и винаги се опитваме да открием сензация дали са едни от наддаващите, защото имат прекрасен музей, за който купуват.

В цяла Швейцария има музеи на часовници. Както казваш, различни марки се опитват да допринесат за колекциите си. Например, часовникът, носен от Джаки Кенеди, също беше купен  и е в музея. Има най-различни исторически значения, когато става дума за часовници, но в крайна сметка имаме много малка група хора и когато се занимават с тези неща, очите ми грейват, както при колекции на картини или скулптури.