Бокс-офисът в Китай

Кристин Ха от Bloomberg с данни за добрите резултати на китайския бокс-офис

12.05.2015 | 11:23 Редактор: Виктория Крумова
Бокс-офисът в Китай

Ришаад Саламат, Bloomberg: Китайският пазар става все по-важен за Холивуд, нали?

Кристин Ха, Bloomberg: Да, така е. Ако погледнем последните два големи блокбъстъра „Трансформърс 4“ и „Бързи и яростни 7“, и двата всъщност спечелиха повече от китайския пазар, отколкото от американския и канадския, взети заедно.  „Бързи и яростни 7“ натрупа с 14% повече на китайския бокс-офис от американския и канадския. Засега е спечелил $385 милиона, а от агенцията за билети “Геуара” казват, че резервациите за “Отмъстителите“ вече са удвоили тези на „Бързи и яростни 7“, така че вероятно ще има по-голям успех.

Общо пет филма са спечелили над $200 милиона в Китай. Вероятно „Отмъстителите“ ще бъде шестият.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Щатите са зрял кино пазар. Китай все още се развива. Базата е ниска, е потенциалът е огромен, нали?

Кристин Ха, Bloomberg: Да, средната класа се увеличава, имаме растяща урбанизация. Нямам научни данни за това, но мога да се обзаложа, че посещението на кино в Пекин е много приятно занимание заради замърсяването. Тук има толкова много хора – 1.36 души, а в САЩ и Канада са само 354 милиона. Като имаме предвид, че Китай все още расте и се развива, все още изграждат хардуер – броят на кината тук вече е по-голям от този в САЩ - в момента са около 43 000 и се строят нови.

Миналата година бокс-офисът в Китай нарасна с 34% до $4.8 милиона, така че потенциалът наистина е огромен.

Още по темата

Ришаад Саламат, Bloomberg: Значи е възможно Китай да задмине САЩ. Кога може да се превърне в най-големият кино пазар в света?

Кристин Ха, Bloomberg: Според Bloomberg Intelligencе пет години, според Китайската филмова асоциация казва три години, така че са само предположения, но ако погледнем тази графика, можем да видим, че китайският бокс-офис много изостава от американския, който падна с 5% миналата година, така че може и да се случи.