fallback

Манията по изкуство за милиони долари

Bloomberg обяснява манията по изкуството - защо хората са готови да платят милиони долари за художествени творби

11.05.2015 | 16:30 Автор: Виктория Крумова

Дейвид Гура, Bloomberg: Ако търсите нещо, което да закачите над дивана – мисля, че това ще привлече вниманието ви, видях го в Christie’s преди няколко дни. Това е „Алжирски жени (Версия О)“ на Пабло Пикасо и би могла да постави рекорд за най-скъпата художествена творба, продавана някога на търг. Според Christie’s цената й може да достигне близо $140 милиона. Ако направим сравнение – това е приблизително печалбата на филма „Бързи и яростни 7“ за първия уикенд и това, което „Пеликаните от Ню Орлийнз“ са готови да платят на Антъни Дейвис за петгодишен договор.

Още по темата

Ако предпочитате скулптури, Christie’s предлага и „Сочещият човек“ на Джакомети. Това е една от шестте, създадени от швейцарския скулптор. Висока е около 180 см – в реален размер – и може да постави рекорд за най-скъпата скулптура, продавана някога на търг. Цената на „Сочещият човек“ е близка до тази на Пикасо – $130 милиона.

Ако искате да се съревновавате, това е човекът, срещу когото ще се изправите. Това е Илейн Уин, милиардерката Илейн Уин. В момента държи рекорда за най-много пари, похарчени за художествена творба на търг. През 2013 кралицата на Лас Вегас похарчи $142.4 милиона за тази триптих, нарисуван от Франсис Бейкън.

 

fallback
fallback