Вкусен ли е 3D-принтираният шоколад

Bloomberg с репортаж за империята Hershey's, която експериментира с 3D-принтирани шоколадови целувки

08.05.2015 | 14:19 Редактор: Виктория Крумова
Вкусен ли е 3D-принтираният шоколад

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Недалеч от булевардите „Шоколад“ и „Какао“ в Пенсилвания, в тази сграда американската шоколадова компания Hershey експериментира с добре познатото захарно изделие.

Знаете ли какво е това? Това е целувка Hershey. Произведена е за пръв път през 1907г., но повече от 100 години по-късно високите технологии се намесват в традиционния шоколад и магията се случва точно тук.

Час и 26 минути – времето, необходимо за 3D принтиране на една целувка Hershey.

Триизмерни форми, проектирани на компютър и шприцовани като глазура, пласт върху пласт.

Индустриални компании са използвали подобни методи с метал, пластмаса и други материални от времето на първия потребителски 3D принтер през 1989 на 3D Systems. Опитите с храна са отскоро.

Джеф Мънт, маркетинг мениджър нови технологии, Hershey: Никога не съм предполагал, че някой ден ще принтираме шоколад.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Джеф Мънт има 25-годишна кариера в бизнеса с шоколад. Той казва, че 3D принтирането може да промени за добро индустрията за производство на шоколад – от масово производство до масова персонализация.

Джеф Мънт, маркетинг мениджър нови технологии, Hershey: Възможно е да имате съоръжения за макро-производство, които да създават всеки шоколад, всеки бонбон на едно и също място.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Не е тайна, че и CIA тества 3D принтирането на храна, но не шпионската агенция, а Американският кулинарен институт в Хайд Парк, Ню Йорк. На същото място на висококачествени кулинарни творения се принтират геометрични захарни дизайни и нещо повече – някой ден могат да се озоват в чинията ви.

Джеймс Бикмор – Хът, Американски кулинарен институт: Принтерът не мисли в три измерения, а в преплетени двуизмерни пластове.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Кулинарният институт принтира в захарен поднос. Крайният резултат сега е червена ваза, която може да се яде.

Джеймс Бикмор – Хът, Американски кулинарен институт: Създали сме малка геометрична хапка.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Принтирахме и други дизайни и за да ги извадим…

Джеймс Бикмор – Хът, Американски кулинарен институт: Все едно разкопаваме динозавърски кости. Тези са направени от захар и могат да се ядат.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Извадете допълнителната захар, помощта на малка въздушна пушка – внимателно.

И след това – вкусът. Приличаше на солидно канелено сладко лате, топящо се в устата ми. Но тези малки сладки блокчета са само началото.

Още по темата

Томас Вакаро е декан на Кулинарния институт.

Томас Вакаро, декан, Кулинарен институт: Можем да преминем към света на соленото. И като се замисля, можем да дехидратираме зеленчуци, ягоди, домати.

Рами Иносенсио, Bloomberg News: Соленото е в менюто навсякъде по света, например при Foodini в Испания, който принтира бургери, пица, сирене и доматен сос. Първият им офис в САЩ е планиран за тази година. Тази година кулинарният институт ще отвори нова 3D кухня и място за обучение за готвачи в Лос Анжелис, а Hershey ще има 3D принтиран шоколад, който ще можете да си купите до края на годината.

Въображението е границата, а за Hershey то започва с целувка.