Космическият кораб Прогрес М-27М падна над Тихия океан

Загубата на "Прогрес М-27М" е оценена на 50,7 млн. долара

08.05.2015 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Космическият кораб Прогрес М-27М падна над Тихия океан

Руската космическа агенция съобщи, че космическият кораб "Прогрес М-27М", който излезе извън контрол, е изгорял, навлизайки в земната атмосфера. 

"Прогрес М-27М" падна над Тихия океан, пише BBC. Според космическата агенция обаче само няколко фрагмента се очаква да се появят в морето.

Безпилотният товарен кораб беше изстрелян от Казахстан на 28 април, но контролът беше изгубен малко след това. Той превозваше малко над 3 тона доставки към Международната космическа станция.

Руската космическа агенция Роскосмос съобщи: "Космическият кораб "Прогрес М-27М" престана да съществува в 05:04 Московско време (02:04GMT) на 8 май 2015г. Той навлезе в атмосферата ... над централната част на Тихия океан."

"Прогрес М-27М" е трябваше да достави храна, вода, гориво, кислород и дрехи на шестчленния екип на МКС, която се намира на около 420 км над Земята.

Космическият кораб излезе извън контрол малко, след като се изгуби комуникацията с него. Очакваше се да навлезе над източната част на САЩ, Колумбия, Бразилия и Индонезия. Капсулите са били проектирани да изгорят в атмосферата след доставяне на товара.

В Русия е създадена специална комисия, която да разследва защо е изгубен контролът над "Прогрес М-27М".

През 2011г. един от неговите предшественици се "разби", малко след като излетя от Сибир.

Дори и след загубата на "Прогрес М-27М", астронавтите имат достатъчно доставки до следващата очаквана на 19 юни.

Загубата на "Прогрес М-27М" е оценена на 2,59 млрд. рубли (50,7 млн. долара), съобщи говорител на Роскосмос за Reuters.
Според говорител на Роскосмос.