Как Мейуедър - Пакиао ще донесе приходи от над 300 милиона долара

Всички от зрителите до спонсорите са готови да платят баснословни суми, за да се докоснат до боксовия мач на века.

01.05.2015 | 15:21 Редактор: Велко Каменов
Как Мейуедър - Пакиао ще донесе приходи от над 300 милиона долара

Боксовите звезди в средна категория Флойд „Money” Меуйведър и Мани „Pacman” Пакиао се изправят в мача на века в зала MGM Grand в Лас Вегас през нощта на 2 срещу 3 май 2015 г.

Това е не просто един от най-очакваните боксови мачове за всички времена, а и мачът, в който са замесени най-много пари. Очаква се двубоят да разбие всички рекорди за приходи от боксови мачове и да донесе на боксьорите над 300 милиона долара. Как обаче ще бъдат събрани толкова пари?

Приходите от билети ще достигнат зашеметяващите 72 милиона долара - три пъти и половина повече в сравнение с досегашния рекорд за приходи от билети, който е 20 милиона и беше поставен на мача между Мейуедър и Алварез през 2013 г. Освен от трите милиона гледания на мача по системата pey-per-view (всяко, от които ще струва поне по 90 долара), които се очакват в САЩ, допълнителни приходи от 35  милиона долара ще дойдат от продажбата на телевизионни права за международни излъчвания. В тях влизат 10 милиона долара от родината на Пакиао –Филипините. Всеки път, когато той се бие нивото на престъпността в страната пада до нула, защото всички са заети да го гледат.

Не е изненадващо, че редица търговски марки са готови да платят огромни суми, за да се рекламират на мача.  Според прогнозите спонсори ще платят на Пакиао над 2 милиона долара, за да получат място върху боксовите му шорти. Tecate е друг пример. Компанията ще плати над 5 и половина милиона долара, а в замяна ще бъде официалната бира на събитието и логото и ще е разположено в средата на ринга.

Като прибавим и други източници на приходи като  излъчванията в барове и заведениq и продажбите на стоки, двубоят се очаква да донесе приходи от поне 300 милиона долара, което ще направи и двамата боксьори победители.