fallback

Защо възрастните японци предпочитат живот зад решетките

Bloomberg с репортаж за нарастваща тенденция в Япония, където възрастните предпочитат да прекарат старините си в затвор

16.04.2015 | 10:43 Автор: Виктория Крумова

Пол Алън, Bloomberg: Не можем да ви кажем името му или да покажем лицето му. Животът на 78-годишния мъж е посветен на престъпления и е лежал в затвора 15 пъти. Имал е трудно детство, след като майка му умира млада. Бяга от къщи като тийнейджър, спи в изоставени къщи и краде, за да може да оцелее.

Затворник: Никога не съм крал нищо друго, освен храна. Бях гладен. Никога не съм убивал никого – не съм имал причина да го правя. Мисля, че сега животът ми е по-хубав от всякога. Затвора не ми харесва, но нямам друг начин да живея.

Пол Алън, Bloomberg: Той е един от щастливците, които сега живеят в старчески дом, и не е извършвал престъпление от повече от пет години насам. Помогнали са му социални работници, които се борят със задълбочаващ се проблем – възрастни престъпници извършват малки престъпления, за да влязат в затвора, защото нямат къде другаде да отидат.

Такеши Изумару, социален работник: Един мъж ми каза, че се страхува да бъде освободен, защото няма дом, нито пари. За него престъплението е единственият изход. Повечето от тях постоянно крадат, защото нямат работа и пари, за да си купят храна. Някои са прекарали по-голямата част от живота си в затвора. Животът зад решетките никога не е лесен, но за някои на свобода е още по-лошо.

Още по темата

Пол Алън, Bloomberg: Изумару осъжда прахосването на пари  - цената на един затворник е над 20 000 долара на година и дори повече, ако са необходими грижи и лекарства за възрастните. 18% от затворниците в Япония са над 60-годишни. Престъпленията, извършени от хора над 65 години, са се увеличили четири пъти за последните 20 години, а една трета от освободените се връщат през следващите две години.

В затвора в Нагазаки Изумару интервюира друг затворник, нетърпелив да прекъсне кръга на зависимост от затвора.

Затворник: Ще потърся помощ, ако имам нужда. Никога повече няма да наруша закона. Животът ми беше ужасен, но искам да прекарам остатъка без престъпления.

Пол Алън, Bloomberg: Въпреки това намирането на старчески дом за възрастните бивши затворници не е лесно. Застаряващото население на Япония означава, че има повече от половин милион граждани, които вече чакат за място в дом. От друга страна затворите предлагат храна, подслон и нямат списък с чакащи.

 

fallback
fallback