fallback

Защо всички в САЩ може да усетят калифорнийското засушаване

Американските потребители ще почувстват ефекта от засушаването.

13.04.2015 | 13:05 Автор: Велко Каменов

Калифорния преминава през една от най-тежките суши в последните 100 години. Ефектите от засушаването обаче може да се почувстват много извън границите на щата. Том Рандал от Bloomberg обяснява защо.

Калифорния е щатът с най-голямата селскостопанска продукция в САЩ. Водните му запаси обаче свършват и това ще се отрази сериозно на цените на храните. През последните 40 години засушаването се превръща във все по-сериозен проблем за Калифорния. Вече повече от 40% от щата страда от най-високото ниво на засушаване.

80% от водните запаси на Калифорния се използват в селското стопанство. Стойността на селскостопанската продукция на щата е почти 50 милиарда долара, като в Калифорния се произвеждат млечни продукти, говеждо, яйца, плодове, ядки и зеленчуци. Над 90% от произведените в САЩ ягоди, смокини, грозде, лимони, нектарини, маслини и сливи се отглеждат в Калифорния. Тук се произвеждат и около 90% от дървесните ядки на САЩ.

По-голяма част от реколтата се отглежда в Централната калифорнийска долина – пустинен регион, където земята е много плодородна, но има нужда от обилно напояване. За произвеждането само на един орех са необходими почти 4 литра вода.

Земеделците в Калифорния разчитат на снежната покривка в планината Сиера Невада. Снегът там обаче е на най-ниските си нива в историята. Последните измервания показват, че снежната покривка е с 95% по-малко от нормалното за това време на годината.

Във водохранилищата в щата нивото на водата също е опасно ниско. Нивото на водата в езерото Шаста – най-голямото водохранилище в Калифорния – се е понижило с 50% от 2011 г. насам.

Заради недостига на вода, на потребителите в САЩ може да им се наложи да плащат повече. Очаква се ръстът в цените на плодовете и зеленчуците в страната през годината да достигне 3%, отчасти заради продължаващата суша. Ако условията не се подобрят скоро, това може да е само началото.  

 

fallback
fallback