Earthport – по-евтин начин за малки международни разплащания

Услугата е достъпна в повече от 60 държави

08.04.2015 | 16:04 Редактор: Велко Каменов
Earthport – по-евтин начин за малки международни разплащания

Бившият технологичен директор на Goldman Sachs Ханк Уберой разработва системата за международни разплащания Earthport, която позволява по-ниски такси и дава по-голяма яснота при международни парични трансфери и разплащания в малки обеми.

Банковият модел за международни разплащания включва взаимовръзки между стотици банки по света. Всяка една от тях трябва да поддържа връзка и сметки във всяка друга, което прави международните разплащания под 50 хиляди долара скъпо удоволствие за банките и най0вече за клиентите, които трябва да плащат сериозни такси за преводите.

Уберой твърди, че проблемът не е технологичен а в модела, който разчита на твърде много връзки между отделни банки. Затова той разработва Earhtport – система, която разчита на облакова среда, като по този начин заменя веригата от банки в старата система, което позволява международните разплащания да се правят по-бързо, по-ефективно и съответно по-евтино.

Уберой заявява, че Earthport може да направи за света на дигиталните валути същото, което правят големите куриерски фирми като FedEx, UPS и DHL за реалния свят. Сега Уберой трябва да убеди банковата индустрия да използва системата, която е разработил и че Earthport не е някакъв експериментален стартъп, а нов начин,по който да се трансферират пари по света.

Официалният сайт на Earthport.