Основните съставки на успешния ресторант

Директорът на ресторант Chevalier с безценни съвети за успешен ресторант - кои са основните му съставки?

08.04.2015 | 13:13 Редактор: Виктория Крумова
Основните съставки на успешния ресторант

Чарлз Масон, директор на ресторант Chevalier: Ресторантът е театър – точно така, театър за всички сетива. Казвам се Чарлз Масон и съм директор на ресторант Chevalier в хотел Baccarat в Ню Йорк. Вярвам, че добрите ресторанти имат пет основни съставки.

Първо имате нужда от прекрасна храна. Това изглежда много просто, но най-простите ястия се постигат най-трудно – как се презентират, как се поднасят – това определя настроението. Ако чинията е красива – ви съблазнява.

Атмосфера се постига не само с удобни мебели. Всеки детайл – от покривките и салфетките, лампите, цветята на масата и разбира се, приборите. Всичко трябва да изглежда естествено – сякаш принадлежи на съответното място, но най-важното нещо е светлината. Осветлението вероятно е най-неуловимият детайл. Ако осветлението е перфектно, не се забелязва, но ако е ужасно със сигурност ще разберете. За мен цветята представляват живота – съвсем просто е. Освен това ни показват, че дори и в града можем да имаме градина.

Още по темата

За мен перфектното обслужване означава дискретност. Не бива да знаете, че ви обслужват. Трябва да умеете да слушате и да внимавате за всяка потребност на гостите и да можете да предвиждате. Един много добър барман, например, вижда клиента и веднага знае какво ще си поръча.

Последователността е ключова. Наистина трябва да се грижите за всяка подробност сякаш го правите за пръв път, със същата свежест. Трябва да подхождате към масата, към салона, към начина на приготвяне на храната като че ли пресъздавате ресторанта всеки ден. Това според мен е основната последователност.

Типична грешка в много ресторанти, които не просъществуват дълго време, е, че забравят, че гостите наистина са най-важната съставка за успешния ресторант. Клиентът, който влиза, може да е имал ужасен ден в офиса. Идва при вас и вие го карате да забрави за ужасния си ден и всичко да е добре, когато свършва добре – с прекрасна вечеря.