Намериха гробницата на Мигел де Сервантес

Екип от 30 изследователи използват инфрачервени камери, 3D скенери и приземен проникваща радар да определят точно мястото на гроба

17.03.2015 | 16:03 Редактор: Ирина Георгиева
Намериха гробницата на Мигел де Сервантес

Съдебни лекари твърдят, че са открили гробницата на испанския литературен гигант Мигел де Сервантес, близо 400 години след смъртта му, пише BBC. Учените вярват, че са намерили костите на Сервантес и на съпругата му, както и на други хора, погребани с него, според историческите регистри.  

Авторът на Дон Кихот е погребан на 23 април 1616г. в Манастира на Ордена на Светата Троица в историческия център на Мадрид. Няколко десетилетия по-късно, при основен ремонт на манастира, местят гроба му няколко пъти без някой да се погрижи да отбележи мястото, и така се губят следите му.

"Краят му е бил на изключително беден човек. Ветеран от войната с бойните му рани." - коментира Педро Корал, ръководител на  изкуството, спорта и туризма в градския съвет на Мадрид.

Екип от 30 изследователи използват инфрачервени камери, 3D скенери и приземен проникваща радар да определят точно мястото на гроба, в една забравена крипта под сградата. Там археолозите са открили стари кости на група хора, за които се предполага, че са били погребани със Сервантес.

"Останките са се съхранили много лошо и не ни позволява да идентифицираме с точност кои са на Мигел Сервантес." - каза съдебният патолог Алмудена Гарсия Рубио.

По-нататъшният анализ може да позволи на екипа да отдели костите на Сервантес от тези на другите и да има се направи ДНК анализ.


Мигел де Сервантес - баща на съвременния роман:

1547: Роден край Мадрид
1571: Прострелян и ранени при битката при Лепанто
1575: заловен и поробен в продължение на пет години в Алжир
1605: Публикува първата част на Дон Кихот от Ла Манча
1615: Публикува втората част на Дон Кихот
1616: Сервантес умира на 68 години, с останали шест зъба.


Следователят Луис Авиал заяви на пресконференция, че Сервантес ще бъде погребан с пълни почести в същия манастир, където е искал и ще се построи нов гроб.

"Приживе Сервантес е искал да бъде погребан в Манастира на Ордена на Светата Троица и там трябва да бъде оставен." - заяви Авиал.

Гробницата ще бъде отворена за посещение следващата година за първи път след векове. Според Корал, проектът не е само за намирането на костите на автора, но и да се почете паметта му и да се насърчат хората да научат повече за него.

/Снимка: Luis García;Flickr; Мадрид/