Очаква се бум на американски туристи в Куба

Bloomberg с репортаж за очаквания бум на американски туристи в Куба

16.03.2015 | 10:03 Редактор: Виктория Крумова
Очаква се бум на американски туристи в Куба

Вилъм Маркс, Bloomberg: Може би се намираме в зората на скъпа нова епоха на частен бизнес сред древните покриви на стара Хавана. Но за Майкъл Конърс това е просто един обикновен, но и забавен ден в офиса.

Майкъл Конърс, Fundacion Amistad: Това са пощенските кутии, тук пускате писмото. Пробвайте.

Туристка: Мисля, че ще ме ухапе.

Вилъм Маркс, Bloomberg: От 15 години Конърс развежда сънародниците си от Америка из забележителностите от световно културно значение.

Майкъл Конърс, Fundacion Amistad: Това е хотелът, в който е отсядал Джими Картър.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Съчетавайки любовта си към кубинската култура и възхищението си от уникалната архитектура на столицата.

Майкъл Конърс, Fundacion Amistad: Барок, рококо, неокласицизъм.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Нийл помага в организирането на скъпи пакетни почивки, а на това пътешествие е дошъл и братовчед му Мат.

Мат Конърс, американски турист: Това са невероятно топли и мили хора. Наистина има много бюрокрация и много история между двете страни, но имаме и много общо помежду си.

Вилъм Маркс, Bloomberg: За да оценят приликите, много от стоте хиляди американци, посетили Куба миналата година, са поискали разрешително за пътуване от американското правителство. Колко трудно е, от гледна точка на бюрокрацията, да се получи разрешително за посещение?

Майкъл Конърс, Fundacion Amistad: Не е лесно. Както казваме в Куба: „Много е сложно“. Всяка година кандидатстваме за това разрешително, за да водим хора в Куба за образователен, хуманитарен, културен, човешки обмен.

Още по темата

Вилъм Маркс, Bloomberg: И докато тези скъпи културни пътешествия съставляват туризма, скорошните облекчения на американските ограничения за пътуване могат да означават, че ще пристигнат още много масови американски туристи. Най-хубавите плажове на Куба отдавна привличат посетители от Европа, докато пристигането на американците би могло да представлява бизнес възможност, както и истинско предизвикателство за туристическата инфраструктура на острова. Всеки ден повече от 10 чартърни полета тръгват за Куба от американските летища, но големи авиокомпании като United Airlines също обмислят полети до острова. Как според Вас кубинското правителство ще се справи с предизвикателството, ако има голям наплив на туристи тук?

Майкъл Конърс, Fundacion Amistad: Нямам представа, защото сега им е трудно да работят с хората, които идват.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Три милиона туристи от цял свят са допринесли с два милиарда долара за кубинската икономика миналата година и така са се превърнали във втория най-голям източник на приходи от чужбина. Но докато семейни къщи за гости и кафенета крадат клиентите от държавните хотели и ресторанти, частният сектор печели най-много. И това отчасти се случва благодарение на нова американска политика, която насърчава предприемачеството в тази комунистическа страна.