Кои страни продават гражданство

Коментар на Джейсън Кленфилд за телевизия Bloomberg от Токио

13.03.2015 | 17:09 Редактор: Георги Стоянов
Кои страни продават гражданство

Джейсън, някои страни винаги са предлагали паспорти срещу пари. Какво се е променило?

Джейсън Кленфилд: Всъщност това не е вярно. Имаше страни, които предлагаха разрешителни за неограничено пребиваване срещу инвестиции.

САЩ, Канада и Австралия ви позволяват да инвестирате и да живеете на тези места.

Но до финансовата криза имаше само две страни по света, които направо биха ви продали гражданство.

И това бяха две малки островни страни в Карибско море - Сеийнт Кийтс и държавица, наречена Доминика.

Те просто продаваха паспорти в замяна на дарение към национален фонд или в замяна на инвестиция в недвижимо имущество.

И вие изобщо не беше необходимо да пътувате до тези страни. Те просто продаваха паспорти.

След финансовата криза цяла редица страни решиха да последват този пример. Сега имаме Гренада, Кипър, Антигуа и Барбуда.

Миналата година към този списък се присъедини и Малта. Цената за подобен паспорт варира от 40 хиляди долара до 2,5 милиона евро.

Причината да предприемат подобна стъпка е много проста. Повечето от тези страни са пред фалит и се нуждаят от кеш.

За купувачите мотивацията е малко по-сложна. Хора в индустрията биха ви казали, че клиентите купуват тези паспорти като застраховка.

Може би те са от страна, в която ситуацията не е стабилна и те искат да имат план Б в случай, че нещата се объркат.

Ключово обаче е, че хората искат по-добри документи за пътуване. Ако имате индонезийски паспорт, може би може да посетите едва около 40 страни без виза.

Един паспорт от Сейнт Кийтс би ви отворил вратата към доста повече страни. Критиците на тези програми казват, че не става въпрос за подобни неща, а става въпрос за данъци и пари, защото ако имате паспорт или гражданство от някоя от тези малки островни страни, там данъците върху капиталовата ви печалба са нулеви.

Това е просто още един инструмент, който може да използвате, за да избегнете данъчното облагане. Вероятно има истина във всички от тези аргументи.

Това е добра възможност, но на определена цена. В твоята история за Bloomberg Business ти говориш за конференция за получаване на гражданство, организирана специално за инвестиционната общност? Това явно се е превърнало в индустрия за милиарди и сега дори си имат конференция. Кажи ни малко за това.

Джейсън Кленфилд: Има доста подобни конференции. Аз бях поканен на тази конференция в края на октомври и тя наистина беше най-странната бизнес конференция, на която някога съм бил.

Бяхме в този лъскав хотел в Сингапур и имаше парад на премиери и посланици от тези малки островни държави.

Те излизаха на сцената за по 15 минути и това, което правеха беше да продават паспорти.

Беше странно и едно от най-забавните неща около всичко това беше, че неизменно тези промоционални изказвания започваха с малък урок по география.

Премиерът на Антигуа Гастън Браун се изправя на сцената и обяснява на аудиторията, къде се намира малката му страна.

Така че имаме този държавен глава, който продава гражданство на хора, които си нямат на представа, къде се намира страната му.

Неизменно тези речи включваха описания на плажовете и туристическите забележителности, което беше наистина странно, като се има предвид факта, че повечето от хората, които биха купили тези паспорти нямат никакво намерение да прекарват, каквото и да е време на тези острови.

Така че например Антигуа и Барбуда те имаха изискване за пребиваване в страната от 35 дни в годината, което намалиха на 5 дни просто защото конкуренцията е голяма.

Трябва да правите такива неща, за да пробиете в този бизнес.