fallback

Палмово масло- опит за по-природосъобразно поведение от производителите

Палмовите плантации по света заемат над 17 милиона хектара

13.03.2015 | 16:57 Автор: Велко Каменов

Обемът на индустрията за производство на палмово масло е 50 милиарда долара, а палмовите плантации заемат 17 милиона хектара по света. Както самите производители признават обаче, те не са били благосклонни към планетата.

За засаждането на палми се налага освобождаването на площи и големи площи дъждовни гори са били изгорени, а заедно с дърветата засегнати са били и обитаващите ги животински видове.

Сега най-големите производители и търговци на палмово масло в света се опитват да изградят на индустрията различен имидж. Компанията Sime Darby, собственик на големи палмови плантации, е сред , сформиралите Кръглата маса за устойчиво палмово масло през 2004 г. В организацията вече има над 1000 члена от повече от 50 държави. Предприети са мерки, за да бъде поставено обезлесяването под контрол, включително политика, забраняваща изгарянето на земни площи.

Освен това Sime Darby не използва пестициди за борбата с вредителите, а на всеки 10 хектара площ от плантациите на компанията живее по 1 бухал, който се справя с тази задача.

От индустрията казват, че дори да се откажат от бизнеса с палмово масло, това няма да помогне за опазването на природата и няма да спаси дърветата, защото за добиването на същото количество масло от друг вид растения ще е необходимо освобождаването на над 10 пъти повече площ.

 

fallback
fallback