Небостъргачите в Хонконг блестят за Лунната нова година

Bloomberg разговаря с "Бащата на празничните светлини" в Хонконг за впечатляващата му професия

16.02.2015 | 11:51 Редактор: Виктория Крумова
Небостъргачите в Хонконг блестят за Лунната нова година

Терънс Уонг: Обожавам работата си, всичко в нея ми харесва и искам винаги да се занимавам с това. Преди 30 години нямаше никакви красиви светлини по време на фестивала. Чим-Ша-Чей беше много пуст, затова хората решиха да сложат коледни светлини, за да привлекат посетители. Първоначално, идеята беше посрещната скептично, никъде другаде нямаше такива украси, осветяващи улиците.

Първата ми работа беше да окачвам звезди по сградите. Беше доста опасна. Качването на гондолата не е за хора със слаби сърца. Там горе може да е студено и ветровито. Преди няколко години почти изгорих една сграда. Дъждът предизвика късно съединение и всяка крушка избухна в пламъци, една по една. Огънят идваше към мен, но колегите ми спряха захранването навреме.

Трябваше да стоя тук по време на Коледа и да бъда на разположение, ако има спешен случай, но вече нямаме този проблем, защото LED крушките са защитени от вятър и дъжд.

Още по темата

Някога можехме да избираме само между пет цвята – сега имаме много повече, затова ефектът е по-драматичен. Най-евтината украса струва около 13 хиляди долара – зависи от размера на сградата. Цената може да достигне четвърт милион, ако е много голяма. Става дума за повече от 100 хиляди крушки в една такава украса. За всеки ангажимент представяме по три идеи и всяка година правим по около 25 сгради. Правило номер едно е да не използваме един и същи образ два пъти и никога не съм го правил. В бизнеса съм от 39 години.

Празничните декорации са изложени около 3 месеца. Илюминациите започват в края на ноември, готови за Коледа и западната Нова година. След това украсата се сменя, за да се фокусираме върху Лунната нова година през януари или февруари. Още преди да ги свалим, вече мисля за следващата година, затова за мен винаги е време за празник.