fallback

Новият адрес на Стинг ще бъде преустроена електроцентрала в Лондон

Bloomberg с репортаж за грандиозните планове за реновиране на електроцентралата Battersea в жилищен имот

06.02.2015 | 14:56 Автор: Виктория Крумова

Том Гибсън, Bloomberg: Старите тухли и очуканата стомана изглеждат обречени, но една от най-емблематичните сгради в Лондон получи целувката на живота. В най-добрите си години електроцентралата Battersea е използвала един милион тона въглища годишно и е произвеждала една пета от електроенергията на Лондон. Контролната зала е почти непокътната, а дизайнът на сградата в стил Ар деко е трябвало да се хареса на лондончани. Извадена от експлоатация през 1983, плановете за развитие на централата са се провалили и в даден момент е имало опасност да бъде разрушена.

Но недвижимите имоти в Лондон никога не бива да се подценяват. През 2012 малайзийски инвеститори се появили с впечатляващ дизайн. Освен това очаквали и прилична възвращаемост. Очаква се общата инвестиция да достигне $12.5 милиард. двустаен апартамент в самата електроцентралата в стил, подобен на този шоурум, ще ви коства $2.5 милиона, а четиристайният ще струва над 6 милиона. Сред купувачите са британската рок звезда Стинг. В съседните сгради цените на имотите все още са високи и също толкова тежки за портфейла ви. Предприемачите обаче казват, че са решили да строят не толкова луксозни жилищни имоти. Отварянето на пространството означава, че под някаква форма електроцентралата все още принадлежи на хората.

Роб Тинкнел, президент Battersea Power Station Development Company: Комбинацията от приложения е изключително важна и част от нея са около 3 милиона кв.м. търговска площ, разпределена между магазини, ресторанти, кафенета, места за отдих.

Том Гибсън, Bloomberg: Вероятно точно тази комбинация е помогнала на предприемача да стартира проекта. Ще бъдат построени и две метростанции. За първи път от повече от 25 години Лондон ще има ново метро. Може да очакваме и луксозно пазаруване.

Роб Тинкнел, президент Battersea Power Station Development Company: Ще бъде комбинация от най-добрите британски и най-добрите международни марки, а около електроцентралата в по-жилищните сгради ще има по-скоро местна, по-селска търговия – месар, пекар и т.н.

Том Гибсън, Bloomberg: Може би дори и майстор на свещници. Групата се надява, че реновирането на Battersea ще я постави в една и съща категория с едни от най-желаните адреси в Лондон.

Роб Тинкнел, президент Battersea Power Station Development Company: Тези независими магазини на места в Лондон като Marylebone High Street и Shoreditch са ги създали. Искаме да го направим и тук.

Още по темата

Том Гибсън, Bloomberg: От близо 4000 жилища, компанията казва, че е продала почти половината и всички те на зелено. Дали това е добър или лош знак на лондонския пазар, който се бори с падащи цени и по-високи данъци върху скъпите имоти?

Роб Тинкнел, президент Battersea Power Station Development Company: Според нас се случва по-бавно в сравнение с това, което наричаме нормален пазар. Все още продаваме.

Том Гибсън, Bloomberg: Ако предложените проекти се осъществят, този изоставен край на Лондон скоро може да приюти десетки хиляди собственици и пътници, преминаващи оттук всеки ден.

 

fallback
fallback