Всичко, което трябва да знаете за вируса на морбили в 90 секунди

Bloomberg ни запознава с вируса на морбили, възможните усложнения и ваксината, с която може да бъде победен

06.02.2015 | 09:26 Редактор: Виктория Крумова
Всичко, което трябва да знаете за вируса на морбили в 90 секунди

Морбили е един от най-заразните вируси. 90% от хората, изложени на вируса и не са ваксинирани, ще се заразят. Вирусът живее в носа и гърлото и се разпространява чрез дишане, кашляне, кихане или близък контакт с друг човек. Може да се задържи във въздуха или на повърхност до два часа, което означава, че можете да се заразите, само ако влезете в някоя стая.

Един човек може да заради до 18 души. Инкубационният период на вируса е между 7 и 14 дни, след което се появяват първите признаци на морбили – висока температура, кашлица, хрема, зачервени и насълзени очи. След няколко дни идва и обривът. Червени, гладки петна се появяват по лицето и се разпространяват надолу по врата, тялото, ръцете и краката. Инфектираният човек е заразен между 4 дни преди до 4 дни след появата на обрива.

Ушни инфекции и диария са чести усложнения. По-тежките случаи могат да доведат до пневмония или енцефалит – мозъчен оток, който може да предизвика постоянно увреждане на мозъка. Едно или две от всеки хиляда деца с морбили ще умре.

Още по темата

Морбили обаче е предотвратим с ваксина, която е ефективна в 97% от случаите. Ваксинирането срещу морбили започва през 1963 в САЩ, а вирусът е обявен за елиминиран през 2000 година, което означава, че вече не се заражда тук. Въпреки това по света има около 20 милиона случая годишно, което означава, че неваксиниран човек може да го донесе в страната при пътуване. Вероятно така е започнало сегашното избухване в Дисниленд. В САЩ са регистрирани поне 102 случая в поне 14 щата само през януари тази година, което поставя здравните власти под тревога.