Кампания в интернет финансира филмова трилогия за "Окупирай Хонконг"

Bloomberg с репортаж за "неконвенционална, притеснена и абсурдна" трилогия, посветена на "Окупирай Хонконг"

04.02.2015 | 12:08 Редактор: Виктория Крумова
Кампания в интернет финансира филмова трилогия за

Стивън Енгъл, Bloomberg: „Окупирай центъра“ са разпънали палатки на плажа в южната част на остров  Хонконг – или поне в псевдо-реалния свят на режисьора Кристофър Дойл, който снима последните сцени на своята неконвенционална и лишена от сценарий „Хонконгска трилогия“: предучилищна, притеснена и абсурдна, която проследява живота на три поколения в Хонконг, които случайно са  се преплели на фона на движението „Окупирай центъра“.

Кристофър Дойл: Това не е шамар в лицето на никого, а прослава на този момент от историята и толерантността, която е възможна, ако сме отворени към диалог.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Дойл е кинематографът, който стои зад успешни продукции като „В настроение за любов“ и „Чункин експрес“. И въпреки че е заснел и високобюджетния китайски „Герой“, той вероятно се гордее най-вече с по-малките си филми, които са помогнали за промяната на обществената политика.

Кристофър Дойл: Сега е задължително да се гледа в Австралия. Не мисля, че всеки филм може да го направи, но трябва да се стремим към това.

Стивън Енгъл, Bloomberg: За това го правите, нали? Искате да промените нещо.

Кристофър Дойл: Искаме да променим нещо, разбира се. И за моя изненада, от скромния ми опит, всъщност виждам, че се случва. „Ограда против зайци“ наистина промени Австралия.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Дойл и продуцентът му Джени Суън имат подобни надежди за своята „Хинконгска трилогия“, която, ако съдим по чувствителната му социален контекст, трябваше да бъде финансиран предимно чрез онлайн дарения. 27-годишнната дизайнерка и експерт по фън-шуи Тери Чау е една от главните героини в средния филм, който служи за мост между поколенията на децата и възрастните в Хонконг.

Тери Чау: Наистина можем да видим разликата между по-старото и по-младото поколение. Мислим много различно и тъй като сме израснали в много различна среда, това се е отразило на това, което искаме от живота.

Джени Суън, продуцент: Моето поколение вече не приема социалния договор, който родителите ми са имали. Баща ми е плувал до Хонконг през 70-те и е бил благодарен, че имал онези възможности. Впрочем аз също, но искам повече.

Още по темата

Кристофър Дойл: Аз съм оптимист, защото ако ме видите в затвора следващата седмица, имам списък от неща, които ми трябват и след това…

Джени Суън, продуцент: Следващата ни кикстартър кампания ще бъде за откуп.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Още едно доказателство, че един човек може да промени нещата и в същото време да запази чувството си за хумор – без да има нужда от сценарий.

Кристофър Дойл: Виждате ли какво имаме? Не го правим за пари или за да станем известни – аз съм достатъчно известен. Надявам се, че ако следвам сърцето си, ще бъде достатъчно силен, за да се свърже и с други хора.