Продължението на "Да убиеш присмехулник" излиза 50г. по-късно

03.02.2015 | 22:00
Продължението на

/"Да убиеш присмехулник", изд. Нар. младеж, 1965, превод Цветан Стоянов, снимка: антикварен магазин Книжно магазинче/

Носителката на наградата Пулицър Харпър Лий ще издаде втората си книга 50г. след класиката „Да убиеш присмехулник“, съобщава Ройтерс.

Във втората книга на Харпър Лий, „Go Set A Watchman“ действието се развива през 50-те години на 20в. Романът разказва за главните герои от „Да убиеш присмехулник“ 20г. по-късно.

Книгата ще излезе на 14 юли 2015 от Harper, който ще пусне тираж от 2 млн.

Всъщност продължението е било написано през 50-те, но преди „Да убиеш присмехулник“, а 88-годишната Лий е мислела, че е изгубена.

Американската писателка Чарлз Шийлдс каза, че успехът на „Да убиеш присмехулник“ отчасти се дължи на фундаменталния въпрос, който задава – как да се държа с хората, които са различни от мен?.

Шийлдс разказва, че открила референции за Go Set a Watchman, докато четяла ранната кореспонденция между Лий и нейния литературен агент по време на проучвания на биографията на авторката.

Шийлдс каза, че смъртта на сестрата Алис Лий, адвокатка и литературен агент на Харпър Лий е позволила издаването на втората книга.

 

„В средата на 50-те години завърших романа Go Set a Watchman, разказва 88-годишната Ли в изявление, разпространено от Harper.

„В нея главната героиня Скаут е зряла жена и смятам, че книгата е доста добра.

Моят издател ме убеди да напиша роман /“Да убиеш присмехулник“/ от гледна точка на младата Скаут. Понеже ми беше първа книга, аз направих както ми казаха.

Не знаех, че /първата книга/ е оцеляла и бях изненадана и развълнувана, когато моята скъпа приятелка и адвокат Тоня Картър я откри.

След дълго колебание, споделих с неколцина хора, на които вярвам и с удоволствие научих, че те я смятат за достойна да бъде издадена. Много се вълнувам, че ще излезе след всички тези години“.

Финансовите условия не се разкриват. Сделката е била сключена между Картър и директора на дъщерната компания на Harpers Майлък Морисън от HarperCollins Publishers, съобщава ChristianScience Monitor.

„Да убиеш присмехулник“ е един от най-добре продаваните романи на всички времена, пише NYTimes.

Още по темата

Обявена за американска класика, книгата разказва за детството на Скаут и Джем в Алабама и как поредица от събития променят тяхната невинност, оформят характера им и ги учат на човечност. С топъл, южняшки глас Лий описва расизма и други предразсъдъци в американското общество от 30-те години на 20в.

Първо издание 1960, САЩ. Награда Пулицър 1961.

По книгата е сниман едноименен филм – реж. Робърт Мълигъм /1962/, за който Грегъри Пек получи Оскар.

Ето какво пише за американската литература от този период преводачът Кръстан Дянков в предговора на "Кентавърът" от Дж. Ъпдайк /Читанка.инфо/:

"Съединените щати нямаха „разгневени млади мъже“. Американският еквивалент на това чисто британско литературно поколение почна с бунта на битниците, с антиконформизма на Джек Керуак и брадатите наркомани от подземията на Сан Франциско, изви се като вихрушка в тълпите босоноги младежи по пътищата на Щатите, чиято единствена идеология на протести беше зен-будизмът, премина след това, но за кратко време, в поезията на Лорънс Фърлингети и накрая кристализира в осъзнатия протест на хилядните политически демонстрации и в песните на Боб Дайлън и Джоун Бейз.

Поредното подмладяване на литературата след нейното, тъй да се каже, пролетарско обновяване през 30-те почна бавно. Смъртта на Фокнър, Фрост, Хемингуей бе наистина сътресение, от което мъчно се излиза. Може би първи предвестници на младата вълна бяха „Спасителят в ръжта“ на Джеръм Селинджър и „Да убиеш присмехулника“ на Харпър Лий. Може би е трябвало да се родят романите на Джон Чийвър и Кетрин Ан Портър, поезията на Робърт Лоуъл и драмите на Тенеси Уилямз и Артър Милър, за да се стигне до драмите на Едуард Олби, стиховете на Тед Хюз и романите на Сол Белоу, Джеймз Болдуин и Джон Ъпдайк".

 

Критика /англ./