fallback

Пазарът на имоти в Маями стъпи на крака

След срива по време на кризата, имотите в крайбрежния град са поскъпнали с 40%

28.01.2015 | 15:34 Автор: Велко Каменов

Един от най-скъпите имотни пазари в САЩ – този в Маями – усети особено силно ефекта от ипотечната криза в страната, разразила се през 2008 г. След настъпването на кризата, цените на имотите се сринаха. Брокерката Джил Ебър,която работи на този пазар, казва, че никога не е виждала подобен срив. Ебър обаче разкрива, че през последните години цените се възстановяват. През 2012 г. беше продадена и най-скъпата къща в историята на Маями, която беше закупена за 47 млн долара и се намира на частния остров Индиън Крийк.

След срива и достигането на най-ниската точка на цените, имотите в Маями са поскъпнали с 40%.  Само през 2014 г. брокерките Джил Ебър и Джил Херцбърг са продали имоти на стойност над половин милиард долара в града. Дали обаче не става дума за нов балон? Херцбърг заявява, че сега ситуацията е много по-различна. Преди кризата за отпускането на ипотечен кредит не се е изисквало потвърждение на доходите. Освен това авансовото плащане е можело да бъде едва 5% от стойността на ипотекирания имот, спомня си Херцбърг. Вече при покупка на новопостроено жилище се изисква авансово плащане в размер на 50% от стойността на имота, което кара хората да обмислят много добре дали да задържат имота, или да спрат да плащат ипотеката.

В момента в Маями се изграждат нови 300 жилищни комплекса. Пазарът е движен и от това, че Маями се намира във Флорида – един от щатите с най-ниски данъци в САЩ, което привлича богати хора.Хотелиерът Иън Шрейгър, който притежава хотели в Маями, заяви, че очаква единствено растеж в Маями и не се притеснява от нов срив на имотния пазар.

Строителният предприемач Бари Стърнликт, който инвестира в Маями, призна, че вдигане на лихвите е едно от сериозните предизвикателства, пред които може да се изправи имотния пазар в града. Стърлинкт обаче заяви, че не се притеснява от това през следващите 2 години.

 

fallback
fallback