Рядък астероид се очаква да прелети над Земята

От NASA успокояват, че няма опасност за планетата ни

26.01.2015 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Рядък астероид се очаква да прелети над Земята

Голям астероид ще прелети около Земята на 26 януари, а от NASA успокояват, че няма опасност за планетата ни и ще бъдем в безопасност, пише CNN.

Астероидът се нарича 2004 BL86. Той ще прелети на около 745 000 мили (1.2 милиона км) от Земята, което е равно на разстояние три пъти по-далеч от Луната. 

Питате се, дали това не се случва през цялото време? Да и не. Има много астероиди, които представляват заплаха за Земята - около 550 от 22 януари. За момента обаче за нито един не е предсказано, че ще удари планетата ни в скоро време.

Астероид 2004 BL86 е голям около 500 метра. От BBC допълват, че е с размерите на круизен кораб. Това ще е най-близкото известно преминаване на толкова голям астероид до Земята.

"Макар и да не представлява заплаха за Земята в близкото бъдеще, преминаването на такъв астероид, толкова близко, дава уникалната възможност небесните тела да се наблюдават и изучават повече." - заяви Дон Йеманс, пенсиониран мениджър към програма на NASA.

Този астероид е интересен, защото може да бъде видян със силен бинокъл или с телескоп в задния двор. Това е рядка възможност за повечето от нас. Астероидът ще може да бъде наблюдаван около 20:00 над Уелс.

"Повечето астероиди са толкова малки, че не могат да бъдат видени с любителски телескопи." - подчертава Пауъл, секретар на Abergavenny and District Astronomical Society. 

Астероидът е открит на 30 януари 2004 г., с телескоп на LINEAR в Ню Мексико.