"Гранд хотел Будапеща" и "Бърдмен" с 9 номинации за Оскар

Връчването на отличията ще бъде на 22 февруари в холивудския Dolby Theatre

15.01.2015 | 18:04 Редактор: Красимир Кирев

В категорията най-добър филм, освен "Birdman" и "Гранд хотел Будапеща", попадат още "Американски снайперист", "Юношество", "Игра на кодове", "Селма", "Теорията на всичко" и "Камшичен удар".

Логично, техните режисьори доминират в едноименната категория, в това число Алехандро Гонсалес Иняриту,  Ричард Линклейтър и Уес Андерсън.

Майкъл Кийтън от "Birdman" и Еди Редмейн от "Теорията на всичко" изглеждат фаворити за наградата най-добър актьор.  Непредсказуема е и категорията за най-добра актриса, в която попаднаха Фелисити Джоунс от филма "Теорията на всичко", Джулиан Мур, за играта й във "Все още Алис", Марион Котияр от "Два дни, една нощ", Розамунд Пайк от "Не казвай сбогом" и Рийз Уидърспуун заради ролята й в "Диво".


Мерил Стрий получава своята 19-та поредна номинация за Оскар, чупейки собственият си рекорд. Тя ще се състезава в категориите най-добра поддържаща женска роля, заслужена с участието й във филма "Колкото по-далече в гората".


В категорията най-добър чуждоезичен филм безспорен фаворит е руската продукция "Левиатан", която вече е носител на отличието златен глобус.

Изненадващо, "Лего" не попадна сред номинираните за най-добър пълнометражен анимационен филм.

Всички номинации вижте ТУК.