fallback

Китай е страхотен пазар за круизи: Фейн

15.01.2015 | 12:45

Китай е страхонен пазар за Royal Caribbean, каза председателят и главен изпълнителен директор на компанията Ричард Фейн за Bloomberg TV. От Шанхай Фейн разговаря с Енджи Лау от Хонконг.

Китай май се превърна в новата граница за круизните оператори?

Ричард Фейн, председател на Royal Caribbean Cruises

Точно така. Китай е страхотен пазар за нас. Посрещнаха ни с отворени обятия и нашите круизи се оказват изключително популярни тук. Докарахме най-новия си кораб тук, Quantum of the Seas [1].

 

Кажете ни малко повече за него.

Невероятен е. И е много интересно колко много се вълнуват всички. Никога не съм имал представяне на нов кораб, което да е било така добре посрещнато.

За пръв път някой показва съвсем нов кораб тук, в Китай.

Всички се вълнуват.

Ранните записвания вървят чудесно и стратегията ни за растеж се развива по план.

 

Къде ще пътуват китайските пасажери с Quantum of the Seas? Какво искат да видят? Кои са пристанищата?

Всичките ни кораби, а през 2015 тук имаме четири, ще ходят от Япония, Корея, много популярни дестинации. Това са къси плавания - 2-3 нощувки. Имаме и по-дълги за 7-10 нощувки.

Има много места да се видят и на хората много им харесва да пътуват.

Наистина, вие сте само с един конкурент, Carnival Cruises. А останалите са по-малки. Явно Ричард Брансън ще се намеси също и ще ви стане конкурент за някои пътници с новата си Virgin Cruise Line. Тревожите ли се? Как ще реагирате?

Не се тревожим. Всъщност реалната ни конкуренция са другите форми на почивка. Хората разбират какво предлагат круизите и това са нашите големи възможности.

Ако Ричард Брансън и Virgin се намесят, това ще повиши пазара, ще каже на повече хора за круизната индустрия.

Ние ще продължим да водим в сектора в Китай.

Неговото участие ще генерира просто повече търсене, което е добре за всички нас.

 

Като се говори за Китай, често става дума за предаване на информация от уста на ухо. Как семействата и приятелите са прекарали на круизите си. Какво предлагате на китайските клиенти и получавате ли интереса, който търсите?

Предаването на впечатленията лично, от уста на ухо винаги е било в основата на успеха ни. Рейтингите ни тук, в Китай са едни от най-добрите в света.

Хората разказват на приятелите си.

Една от характеристиките на  китайския пазар е свързаността между хората.

Те използват интернет, социалните си профили.

Quantum of the Seas ще има най-добрия интернет, което ще позволи на хората да изпращат снимки, селфита и да покажат колко е хубав този кораб.

Това е много важна част от причините за голямото вълнение тук в момента.

 

Вие направихте предварителна прогноза за 2015 в края на миналата година. Ще запазите  ли прогнозата си, ще я повишите ли с още оптимизъм заради Quantum of the Seas?

Оттогава сме опреснили насоките си, но смятам, че виждате как продължаваме да вървим успешно напред, в последните няколко месеца. Индустрията продължа да расте с доста умерени темпове. Това ни позволява да повишим цените и да дадем такава позитивна прогноза, не само за 2015. Ние удължихме прогнозата ни до 2017, като казахме, че ще удвоим приходите си и ще постигнем двуцифрена възвръщаемост на капитала /ROIC/.

Това засилване на пазара се дължи в голяма степен на Китай.

 

 

 Quantum of the Seas / IMO: 9549463 /, плаващ под флага на Бахамските острови: 168 666 БРТ, дължина 340 м, ширина 41 м, газене 8,5м, скорост 22 възла, построен 2014.

 

Вижте разговора във видеото.

 

fallback
fallback