Анализаторите остават разделени в мненията си за Макао

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg

05.01.2015 | 14:54 Редактор: Велко Каменов
Анализаторите остават разделени в мненията си за Макао

Анализаторите не са единодушни в очакванията си за казината в Макао, предаде Зеб Екарт от Bloomberg. Половината от анкетираните от Bloomberg анализатори очакват 2015 г. да бъде по-добра за тях, докато другата половина очакват положението им да продължи да се влошава.

През 2014 г. приходите на казината в Макао се свиха за първи път в историята, отбелязвайки спад от 2,6% на годишна база. През декември пък беше регистриран рекорден спад от 30,4%. Спадът в приходите идва след десетилетие на експанзия в сектора. Приходите на казината в Макао за 2014 г. достигнаха 44 милиарда долара.

В основата на регистрирания спад стои антикорупционната кампания, подета от китайския президент Си Дзинпин. Залагащите големи суми в казината, изглежда се уплашиха от мерките, в резултат на което и залозите им намаляха. Сред останалите важни фактори, довели до такова развитие на нещата, са новите рестрикции за компаниите, кредитиращи залагащите (juncet оператори), както и визовите ограничения, които държат някои хора далеч от Макао.

Някои казина като Melco Crown дори обявиха, че ще свалят акциите си от борсата в Хонконг. Изглежда разходите, които се правят за изготвянето на необходимите документи, които публичните компании са задължени да представят, надхвърлят ползите от това акциите на компанията да се търгуват на борсата. През 2014 г. акциите на Melco Crown поевтиняха с около 37%, докато за същия период пазарът в Хонконг поскъпна с 5%, което е показателно за това колко лоша е била годината за хазартния сектор в Китай.

Си Дзинпин посъветва Макао, единствената територия в Китай, където казината са легални, да диверсифицира икономиката си и да не разчита толкова много на парите, които залагат богатите комарджии там.