Изследване: Ракът е по-скоро лош късмет, отколкото нездравословен начин на живот

Тъкани, където стволовите клетки се делят по-често, са по-предразположени към мутации

03.01.2015 | 15:07 Редактор: Георги Стоянов
Изследване: Ракът е по-скоро лош късмет, отколкото нездравословен начин на живот

В повечето случи появата на рак е свързана с лош биологичен късмет, отколкото с гени или лоши навици, разкрива изследване, публикувано в списание Science и цитирано от Bloomberg.

Формула, съпоставяща броя на деленията на стволовите клетки през живота на човек и риска от появата на рак, разкрива корелация, обясняваща две трети от случите на ракови заболявания.

Според изследването на Кристиан Томасети, математик и Берт Вогелщейн, генетик от Университета Джон Хопкинс, случайното делене на стволови клетки прави хората по-уязвими към мутации.

Изследването подкрепя аргумента, че често появата на рак не може да бъде предотвратена и че рисковото поведение като пушенето на цигари и прекомерното излагане на слънце не е от ключово значение.

Това означава, че фокусът на лекарите трябва да се пренасочи към методите за ранно диагностициране на болестта и лечението й.

Изследователите предупреждават, че изследването не ни дава „лиценз” да се отдадем на рисков начин на живот.

„Дълголетие без рак сред хора, изложени на причиняващи рак фактори като пушенето, често се отдава на ‘добрите им гени’. Истината обаче е, че повечето от тези хора просто имат добър късмет”, посочва Вогелщейн.

Тъкани, където стволовите клетки се делят по-често, са по-предразположени към мутации, които могат да доведат до рак и данните от изследването демонстрират статистическа корелация в това отношение.

Според изследователите едва една трета от риска за развитие на рак се пада на фактори, свързани с околната среда, начина на живот и генетичното наследство.

Според заключенията на изследването средният риск да бъдете диагностициран с рак на белия дроб през живота си е 6,9%, с рак на щитовидната жлеза – 1,08%, а с рак на мозъка – 0,6%.