fallback

Огнян Димов: Все повече хора търсят причините за щастието си не само в материални неща

Радостта идва от способността да живеем себе си едновременно, тук и сега- чрез душата и тялото си, коментира психологът

02.01.2015 | 12:00 Автор: Мариета Иванова

Все повече хора търсят причините за своето щастие или нещастие и то не в материалните неща, а в това, което „трепва, което съществува в самите тях, а именно тяхната душевност”, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Огнян Димов. Подобна тенденция дава повод за оптимизъм  относно предстоящата 2015, стана ясно от думите на експерта.   

„Разбира се, че материалното, условията на живот определят начина на мислене, но, да- важни са, но е важно и отношението към това, което печеля”, коментира психологът.

От думите му стана ясно, че усещането за щастие е свързано със способността да „оценяваме случващото се в ежедневието”.  – „Има много хора, които печелят добре, но са нещастни, защото отношението им към това, което печелят е объркано”, посочи още той.

По думите му разделението на традиции, празници и ежедневие е фалшиво.

„Въпросът не е да се връщаме към традициите. Въпросът е да намираме традициите в ежедневието си, защото това разделяне на традиции и битовизъм е вече фалшиво. Всяко разделение е фалшиво”, коментира той.

Експертът сподели, че в своята практика става свидетел на това „колко роботизиран е човек, колко  механизиран, колко бездушен и бездуховен става. Как в един момент точно тази потисната душа е в основата на формирането на чувството за тревожност, на депресивно състояние и в крайна сметка на  екзистенциална пустота и неудовлетвореност от себе си”.

По този повод той подчерта, че бързото и агресивно навлизане на технологиите в наше време са довели до „разкъсването на душата от тялото.”- „Поради тази причина тялото, някак си, го няма- липсва играта с очи, докосването, изучването на заобикалящия ни свят”, коментира Димов.

Неговото пожелание за 2015 година е да има повече радост.

„Радостта идва от способността да живеем себе си едновременно тук и сега- да живеем чрез тялото си, чрез душата си, да бъдем по-единни в своята двойственост”, допълни психологът.

 

fallback
fallback