Криогенно замразяване на видове в Русия

Проектът не е първият по рода си

28.12.2014 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
Криогенно замразяване на видове в Русия

Московският държавен университет съобщи, че ще замрази ДНК-то на всяка твар, живяла някога на Земята. Виктор Садивничи, университетски работник, съобщи за огромния съвременен проект за "Ноев ковчег", съобщи DailyMail, позовавайки се на RT.

"Това включва създаването на хранилище - на база данни за съхранение на ДНК-то на всяко живо същество, вкл. не само на живите, но и на изчезващите и различни организми. Ще съдържа и информационна система. Това ще е огромен скок в руската история, ако проектът бъде реализиран, а руската нация ще е първата, която реално ще създаде Ноев ковчег на видовете." - коментира Садивничи.

Известието изкарва на дневен ред последните и най-амбициозни ДНК-а банки, които са се увеличили през последното десетилетие след пробив в технологията и нарастваща загриженост за изчезващите видове. Те са известни като "замразени зоологически градини" - най-известната е тази в Сан Диего. Там персоналът на изследователския център има биологичен материал и други животински вещества, които са замразени в течен азот от 1976г. Има около 8 400 проби от над 800 вида.

Великобритания също поддържа проекта Frozen Ark, който се изпълнява от консорциум на биолози, изследователи, музеи и зоологически градини.

Това не е първият подобен проект за Русия - има и складова база в Сибир, където са запазени растителни проби за над 100 години.