Как се развива Тайланд 10 години след унищожителното природно бедствие

Bloomberg с репортаж за развитието на Пукет, 10 години след трагедията

24.12.2014 | 15:09 Редактор: Виктория Крумова
Как се развива Тайланд 10 години след унищожителното природно бедствие

Стивън Енгъл от Bloomberg провери как се развива остров Пукет 10г. след цунамито.


На няколко минути с яхта от Пукет в залива Панва се намира 5-акрото парче със скали, дървета и пясък, което постепенно се превръща в един от най-хубавите частни острови в света. Частен остров, така ли?

"Това е единственият частен остров в Пукет, собственост на едно семейство с частни къщи. Две от тях приличат на палати", казва Гулу Лалвани, председател Royal Phuket Marina.

Получихме ексклузивна обиколка преди завършването на строежа, който продължава 10 години. Собственост е на американски бизнесмен, който предпочита да остане анонимен. Но слуховете се разпространяват. Тук може да си сложите тенис корт. Или два.

Голям американски технологичен магнат е резервира острова за частно парти следващото лято. Всеки от двата двореца е с 8 спални и всяко удобство, което можете да си представите.

"Страстта на собственика е изкуството. Иска целият остров да е произведение на изкуството. От пясъчните стенописи до всички врати с дърворезба.", казва Марк Макензи, предприемач.

Разбрахме, че това е луксозен имот, но да бъдем честни – Пукет винаги е имал своята девствена красота, но последното десетилетие не беше благосклонно към икономиката. Вместо да се превърне в най-добрата площадка, където да си играят богатите, Пукет е принуден от множество удари да се грижи повече за масовия туризъм с гости от Русия и Китай. Чуждестранни купувачи на недвижими имоти поглеждат към места като Бали и Ланкауи.

"Шест месеца след цунамито никой не купуваше. След това нещата потръгнахме, но дойде световната финансова криза. Пропадане. После отново поехме нагоре и след това имахме червените срещу жълти ризи. Какво става!? После дойде превратът", казва Марк Макензи.

Още по темата

Новите военни управляващи на Тайланд незабавно упражниха натиск върху корупцията в Пукет, премахвайки нелегални клубове на плажа и ресторанти по крайбрежието. Това беше още една причина инвеститорите в имоти да се оттеглят, което отново се отрази на цените.

"Цените паднаха и всеки, който каже, че не е така – не му вярвам. Вярвам, че реалната цена на транзакциите се понижи. На всякъде другаде се покачва, но тук - изглежда като равна линия, но всъщност не е. Мисля, че сега е времето инвеститорите да дойдат тук, защото има добри възможности",  казва казва Марк Макензи.

Този предприемач от Банкок също вярва в Пукет и инвестира близо 20 милиона долара в луксозен курорт. 10 години след цунамито, Пукет все още се опитва да се продаде за повече, отколкото струва.