fallback

Sony все пак ще пусне филма, но само в няколко кина

23.12.2014 | 21:44

„Филмът ще излезе ексклузивно на 25 декември“, денят, който първоначално бе предвиден за премиерата, написа Plaza Atlanta в южната част на САЩ в туитър, добавяйки че „ще бъде един от малкото киносалони в страната, където ще бъде пуснат.

САЩ обвини в петък Северна Корея за хакерската атака на 24 ноември срещу холивудското студио, филиал на Sony.

Филмът разказва за приключенията на двама журналисти, наети от ЦРУ да убият севернокорейски лидер Ким Чен Ун.

След като стана жертва на кибератака, която разкри компрометираща поверителна информация, Sony отстъпи на исканията на севернокорейските хакери и анулира премиерата на филма, с което си навлече нови критики от цял Холивуд.

Новината стана водеща за Ройтерс, който съобщи, че президентът на САЩ Барак Обама е похвалил компанията.

„Решението на Sony и участващите киносалони позволява на хората да направят своя избор за филма и ние приветстваме това решение“, каза в изявление говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Представител на тайните служби каза, че американските власти не оценяват заплахата на хакерите към хората, които ще отидат да гледат филма като сериозна и че не знаят американските агенции да са издавали предупреждения за евентуални атаки срещу кината, където се прожектира, съобщава Ройтерс.

Северна Корея имаше проблеми с интернета през уикенда и бе напълно изключена за демет часа, преди връзката отново да се възстанови във вторник. Американски представители изключват участието на Вашингтон в аварията.

Джим Коуи, главен инженер на Dyn Research, съобщи, че прекъсването не се дължи на решение на Северна Корея или друга държава да изключи връзката, но би могъл да подкрепи теорията за кибератаки или проблеми със захранването в Северна Корея.

Матю Прайс, директор на американската CloudFlare, която защитава сайтове от уеб атаки, казва, че фактът, че севернокорейският интернет отново работи „е много добро доказателство, че аварията не е била предизвикана от държавна атака, иначе щеше още да няма интернет“.

Мери Харф от Държавния департамент на САЩ каза на редовния брифинг, че няма нова информация по американските възможности за отговор на Северна Корея, нито някакъв коментар за интернет проблемите в страната. „Оставям на севернокорейците да коментират дали имат интернет, дали нямат и защо“, каза тя.

Почти всички интернет връзки на Северна Корея, както и трафикът минават през  Китай и Пекин отхвърля всякакви съмнения да е замесен в това като „безотговорни“.

Южна Корея, която остава технически в състояние на война със Северна, съобщи, че не изключва участието на съседката си в кибератаки срещу собствения си оператор на ядрени централи. Сеул съобщи, че са били откраднати маловажни данни и че работата на АЕЦ-а не е поставена на риск, но че е поискала съдействие от САЩ за разследването.

/Снимка: официален трейлър, Сони/

fallback
fallback