fallback

Изкуството на спора: ученически дебати в София

20.12.2014 | 19:42

Стотици младежи от цяла България от днес участват в мащабно тридневно състезание по дебати.

Събитието се организира със съдействието на Министерството на образованието , фондация "Америка за България" и Софийския университет. Какво дебатират българските ученици и какво от политическия и обществен живот успява да ги развълнува разказват Борислав Петров и оператора Радослав Илиев.

22 СОУ е едно от училищата в страната, в което в продължение на три дни ученици между 8 и 11 клас ще развиват своите ораторски умения по актуални теми.

До понеделник тези момчета и момичета ще спорят помежду си, ще отстояват позициите си, а понякога ще правят и по-трудното – образно казано ще трябва да влязат в обувките на някой друг и да защитават теза, чужда от тяхната. А темите са най-различни.

Учениците ни казаха, че се интересуват от:

  • Близък Изток
  • Монопола върху енергетиката
  • Партиите на етническа основа и феминизма

Мирослав Мавров, изп.директор на Асоциация Дебати каза, че ще разгледат и темата трябва или не трябва да има мандатност на политиците в Република България.

От 2010 година насам Асоциация Дебати провежда ежегодно тези състезания, в които се опитва да помага на учениците в изкуството на спора.

„Целта ни е да научим младите хора да водят диалог, да се изслушват и да бъдат толерантни“, добавя Мирослав Мавров.

Габриела и Памела са от Троян и са ученички в 11 клас. Днес участват в първия си публичен дебат, в който ще търсят причината за упадъка на православните ценности у нас.

„Според мен причината е слабото влияние на църквата и невъзможността за възпитание на религия в семейството“, казва Памела.

„Ние сме за дебатирането като форма на обучение и това да е в училищата, защото наистина учениците трябва да имат добри ораторски умения“, добавя Габриела.

Ученическите дебати се провеждат в общо 15 училища в страната. Идеята на организаторите им е да стават по-чести и все по-популярни.

 

fallback
fallback