fallback

Ледените фигури се завърнаха в Русе

11.12.2014 | 22:00

За пръв път от десетилетия в Русе се завръщат Ледените фигури във фестивала "Русе Айс Фест 2014", който ще възроди градската традиция.

Такива скулптури са правени още в началото на 20в. и за едно от тези първи 121 неща, с които градът се слави като новатор.

Майстори на длетото извайват фигури от лед според въображението си в карвинг работилница.

Организаторът Юлия Медичкова разказва:

"На площада в Русе има 60 блока лед, които обаче ние произвеждаме вече повече от 3 месеца, защото 1 блок лед става за около 4 дена. Осем тона лед има за 5 големи професионални скулптури и леден бар. Хората ще могат да се докоснат, да го пипнат, да отпият от ледена чашка".

Във фестивала участват скулптори от Канада, Испания, Унгария, Русия и България. Един от тях е Луис Рибалта Кома-Крос:

"Аз работя и с дърво, и с камък, но основната разлика и красота при леда е, че той е прозрачен и човек може да вижда през него. Това аз наричам четвърто измерение: когато работя от едната и от другата страна и когато мога да видя, когато погледна през леда".

Руслан Коровков разказва, че работи от 16г. с лед:

"Когато за пръв път като отидох на фестивал, не знаех с какво да се работи и отидох с брадва".

След 16 години Руслан извайва красиви ледени фигури. В Русе творбата му ще съчетава мъжко и женско лице и ще е съвкупност от 5 ледени блока.

Още по темата

Русе подготвя изключителна атракция със светлинно шоу върху леда. Изработените фигури ще красят различни зони в града, докато се разтопят.

Организатори на фестивала са Община Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“ и съорганизатор „Sofia Ice“.

 

fallback
fallback