Защо в Япония малко жени заемат високи постове в големите компании

Интервю с Ник Марш от Harvey Nash

10.12.2014 | 14:44 Редактор: Велко Каменов
Защо в Япония малко жени заемат високи постове в големите компании

Ник Марш, генерален директор за азиатскотихоокеанския регион в Harvey Nash (компания, предлагаща консултантски услуги за набиране на мениджъри и директори), говори пред Bloomberg за проблемите, които пречат на това в Япония да има повече жени на високи постове в големите компании въпреки усилията, декларирани от Шиндзо Абе.

Енджи Лоу, Bloomberg: Имахте доста работа през годината, Ник. Налагаше ви се да посещавате Япония доста често. Придобихте японската Beaumont (Боумонт) и сега компанията се казва Harvey Nash Japan. Помагали сте за назначаването на жени мениджъри в някои компании, или по-точно в компании, които са се обърнали към вас в търсенето на мениджъри. Колко често тези компании търсят жени? 

Ник Марш, генерален директор за APAC в Harvey Nash:  Доста често. Япония е икономика, която преминава през сериозна промяна. Министър-председателят Абе изрази позицията си, че иска да направи нещо по въпроса много ясно. Идеята бе приета от компаниите, поне от мултинационалните. Търсенето за най-талантливите жени, които да бъдат привлечени в компаниите, е голямо в Азия и особено сега в Япония.

Енджи Лоу, Bloomberg: Това може и да е вярно, но гледайки фактите черно на бяло виждаме, че няма много жени на високи мениджърски постове в големите компании в Япония. Още много работа трябва да бъде свършена. Не става въпрос само за това жените да станат част от управлението на компаниите, а и за задържането им на тези постове. Това представлява предизвикателство, нали?

Ник Марш, генерален директор за APAC в Harvey Nash:  Сериозно предизвикателство.  Около 70% от жените, които се омъжат и имат деца, напускат работната сила веднага след раждането на децата. Има натиск от страна на обществото жените да си останат вкъщи и да се грижат за децата си. Освен това има огромен недостиг на хора, които могат да го правят добре. Разликата в заплащането между мъжете и жените пък е голяма – жените получават средно с 30% по-малко от мъжете за извършването на една и съща дейност.

Енджи Лоу, Bloomberg: Не само, че трябва да плащаш на някого да се грижи за децата ти, ами и не получаваш колкото мъжете, за да можеш да си го позволиш. Има ли го усещането в обществото на културна основа, че жените, които имат деца не могат да допринесат толкова много като част от работната сила, че рискът да напуснат е висок. Може би усещането, че за тях е подходящо да останат на една и съща позиция, а не да имат кариера.

Ник Марш, генерален директор за APAC в Harvey Nash:  Мисля, че особено в Япония трябва културата в работната среда да се промени. Работната среда не е подходяща за жени със семейства, няма гъвкаво работно време нито пък се предлага грижа за децата в самите офиси. Трябва да има повече модели за подражание. Компаниите трябва да издигнат жените до по-високи длъжности, което е трудно в Япония, защото издигането обикновено е свързано с това колко дълъг период от време е работено в дадената компания. Обикновено това работи в полза на мъжете.

Енджи Лоу, Bloomberg: Реформите трябва да бъдат направени бързо, ако Абеномиката иска да постигне резултати. Какво може да задвижи промяната веднага? Една идея от генералния директор на Harvey Nash за азиатскoтихоокеанския регион към министър-председателят Шиндзо Абе за определена политика, която може да бъде въведена още сега и която ще донесе промяната.

Ник Марш, генерален директор за APAC в Harvey Nash:  Нека ви дам 3. В Япония първо трябва да се справят с разликата в заплащането между мъжете и жените. Това е най-големият проблем по този въпрос в Япония в момента. Тази 30% разлика в заплащането, което получават мъжете и жените за една и съща работа, може да бъде премахната. На второ място трябва да се реши  проблема с липсата на достатъчно хора, които да се грижат за децата. Тази услуга трябва да стане по-достъпна и по-евтина. И на трето място предлагам приемането на данъчен стимул, който да насърчава жените да се върнат на работа. Компаниите също трябва да направят нещо и да се опитат да върнат жените на работа след като вече са родили, както и да намалят разликата в заплащането, която съществува между половете.