Как кривата на Лафер промени данъчната политика на САЩ

Доналд Ръмсфелд, Дик Чейни и Арт Лафер разказват за знаменитата си среща през 1974 в хотел Washington

10.12.2014 | 13:57 Редактор: Георги Стоянов
Как кривата на Лафер промени данъчната политика на САЩ

Доналд Ръмсфелд, министър на отбраната на Сащ (1975-77, 2001-06): Арт Лафер, Дик Чейни и аз вечеряхме или обядвахме от време на време или просто се срещахме в Белия дом от време на време.

Дик Чейни, вицепрезидент на САЩ (2001-09): През 1974 той дойде в хотел Washington в ресторанта The Two Continents. Tам седнахме и разговаряхме за данъчната политика и Арт нарисува кривата на Лафер.

Арт Лафер, американски икономист: Аз поканих Джуд Уаниски, който пишеше за Wall Street Journal по това време. Той пазеше всички бележки по темата и в статия, доста по-късно, със заглавие - Данъци, приходи и кривата на Лафер, той си спомня за тази вечеря.

Така че бяхме четиримата и това е вечерята, за която говорим днес.

Дик Чейни: Тогава, това, което се опитвахме да постигнем, очевидно беше да осъществим този преход от администрацията на Никсън към администрацията на Форд. Подобно нещо не беше правено.

Доналд Ръмсфелд: При това страната беше изправена пред някои сериозни икономически проблеми и според мен това не беше посоката, в която страната трябваше да се движи.

В голяма степен тази посока се определяше от тези, които изнасяха речи, а не от икономистите.

Дик Чейни: Прекарвахме доста време върху икономическите проблеми.

Доналд Ръмсфелд: Какво говориш.

Дик Чейни: Правехме го дори по коледа.

Доналд Ръмсфелд: Помня това много добре, прекарахме много време в гостната на къщата, която Форд беше наел, край една ски писта.

Дик Чейни: Да, къщата Бас.

Арт Лафер: Джери Форд предложи да увеличим данъците с 5% и аз говорих с Дон, той беше шеф на екипа на президента, а Дик Чейни беше негов заместник.

И им казах, вижте момчета, вие няма да получите 5% повече приходи с 5% по-високи данъци.

Така може да получите 4 или 3% повече приходи, но също така може и да изгубите приходи, защото приходите от данъци всъщност могат да се свият.

Нарисувах тази крива на салфетката, за да обясня това, което казвам.

Дик Чейни: Това беше събитие, което се запечата в съзнанието ми, защото не всеки ден срещате някой, достатъчно умен, който ви ще илюстрира идеята си на салфетката на масата за вечеря. Той беше такъв и нарисува доста салфетки.