Повече кибератаки през 2015г., сочи доклад на McAfee

Малките народи и терористичните групи ще станат още по-активни в интернет

09.12.2014 | 13:39 Редактор: Ирина Георгиева
Повече кибератаки през 2015г., сочи доклад на McAfee

Сред водещите заглавия тази година бяха серията от кибератаки, съобщава агенция France Presse. Очаква се ситуацията през 2015г. да се влоши и да се увеличи броят на потърпевшите от компютърни атаки. Хакерите ще използват по-сложна техника, за да проникват в компютърните мрежи, съобщиха изследователи по сигурност на 9 декември.

Лабораторията на McAfee публикува прогнозен доклад за 2015г. Данните в него показват, че през "2015г. ще се засили кибер-войната и шпионажа, както и, че ще се появят нови стратегии на хакерите за заличаване на следите им.

"Кибер-шпионаж атаките ще продължават да увеличават честотата си." - се казва в доклада.

"Дългогодишните "играчи" ще станат "тихи събирачи" на информация, докато новодошлите ще търсят начин да откраднат пари и да "разбият" противниците си."

Още по темата

McAfee отбелязва, че малките народи и терористичните групи ще станат още по-активни в интернет. В същото време, киберпрестъпниците ще използват по-добри методи, за да от останат по-дълго време "скрити в мрежата на жертвата". По този начин престъпниците ще могат да крадат или използват по-дълго данните на потърпевшия.

"Престъпниците ще започнат да изглеждат и да действат като една сложна национална държава, в която кибер шпионите ще наблюдават и събират информация." - пише в доклада.