Защо са опасни литиевите батерии в самолет

Стандартите за безопасност ограничават превоза на литиеви батерии на борда на самолети

08.12.2014 | 14:38 Редактор: Георги Стоянов
Защо са опасни литиевите батерии в самолет

Тест на американската Федерална авиационна администрация графично демострира, какво се случва, когато литиева батерия спонтанно и неконтролируемо се самозапали.

"Най-голямата опасност е прегряването. Това означава точно това – достигане на висока температура. И ако имате определено количество батерии, които прегреят, ще се получи много интензивен пожар, който е много трудно, ако не и невъзможно да бъде загасен", коментира Джон Гоглия, анализатор на безопасността на полетите.

При теста 5000 батерии са пакетирани в контейнер и една е била нагрята. Верижната реакция е била бърза и огънят е обхванал всички батерии.

Глобалните стандарти за безопасност ограничават превоза на литиеви батерии на борда на самолети до само няколко за контейнер.

В тази разпоредба обаче има пропуск, тъй като тя не забранява батерии да бъдат пакетирани в малки кутии, а кутиите от своя страна да попаднат в един голям контейнер. Това определено повишава риска.

Тези, които наблюдават индустрията се опасяват и за занижаването на стандартите при производството на батерии.

"С разширяването на употребата на батерии, например в играчки, където цената наистина е от решаващо значение, някои производители може да не прилагат същите стандарти за качество, които сме виждали в миналото. И това също е притеснително", допълва Гоглия.

Така че следващият път, когато  на летището ви попитат дали носите батерии в ръчния си багаж, сега знаете защо.