Подаръците на богатите са по-различни

Голяма част от по-заможните предпочитат да подарят преживяване

05.12.2014 | 15:13 Редактор: Ирина Георгиева
Подаръците на богатите са по-различни

Али Макгрегър като повечето хора обича да купува подаръци, разказват от BBC. Тя ги избира за рождени дни, бебешки партита, дори за колеги и приятели на работа. Повечето хора обаче не подаряват дарове в размера или цената като Макгрегър.

Али е президент на PR компанията Reicura, базирана в Торонто. За 50-годишният юбилей на майка си, Макгрегър я е завела във винарна в Напа, окръг Калифорния. Това не е необичаен подарък. Али обаче накарала да отворят винарна, където обиколки не се правят, за да могат тя и майка й да дегустират от виното.

"Майка ми трябваше да види как се прави виното, а след това да дегустира грозде от нейната рождена дата." - споделя Али и допълва: "Това беше наистина специално."

Макгрегър не разкрива колко струва екскурзията, а само, че е "доста пари".

Как е успяла да отвори обаче винарна, в която туровете не са разрешени? Както казват старите хора - парите говорят.

Семейството й се смята за доста заможно - има в активи за над 30 млн. долара - парите не са от значение за Макгрегър, особено когато става дума за купуване на "правилните" подаръци.

Повечето хора искат да изненадат семейство и приятели с внимателно подбрани подаръци за празниците. Когато стане дума за богатите обаче - те имат други категории.

Да бъде голям и да носи приятно преживяване

Когато имаш достатъчно пари на разположение е лесно да купиш нещо от магазина, но когато подаръкът те кара да преживееш нещо и да придобиеш някакъв опит - то това показва мисъл и благодарност към човека, за когото е. Макгрегър например обича "да купува" преживяване. То е по-смислено, отколкото предметите.

Тази година Али е организирала парти за сестра си в Ню Йорк. То е било тематично - Сексът и градът и подобно на героините в него, двете сестри са си направили малко пазаруване, а след това добро ядене в хубави ресторанти.

За 27 годишния рожден ден на Макгрегър, майка й я е закарала в Мускоко, Онтарио в луксозна вила, където дежурен готвач им приготвял храната.

Други богати хора обаче харчат хиляди за коли, бижута и други подобни подаръци за хората на живота им. Често се случва заможните да не избират сами изненадите, а да изпращат личните си асистенти. Ари Золдан, изпълнителен директор в Quantum Networks, споделя, че голяма част от приятелите му изпращат други хора да харесат нещо от Hermes, Mercedes и други известни марки.

Золдан не иска да каже точно колко персонално харчи, но споделя за неговите приятели. Дори и когато сте богат, подаръците си имат някои граници като Lamborghini за приятелка, кон за любим човек или романтично бягство до острова на Ричард Брансън, Некер, на който цената за стая на вечер започва от 30 000 долара за нощ.

Според Макгрегър богаташите в различните точки на планетата залагат на различни видове подаръци. Така например европейците предпочитат високото качество, скъпите артикули като хубаво вино. Американците са по-показни - залагат на Ferrari, с което могат да се състезават някъде по улицата. Канадците са някъде по средата. Подобни виждания за познатите си споделя и Золдан.