Противоречиви "Междузвездни войни"

Мат Негрин разкрива пред Bloomberg противоречията в трейлъра на новия "Междузвездни войни"

03.12.2014 | 17:00 Редактор: Виктория Крумова
Противоречиви

Мат Негрин, писател, Bloomberg Politics: Първо, трябва да кажа, че обожавам „Междузвездни войни“. Излизането на новия трейлър веднага предизвика смут в моята сила. Имаше всичко, което търсят феновете на „Междузвездни войни“ – X-wings, TIE-изстребители, Хилядолетния сокол, но също така и любопитен кадър с лазерен меч с два по-малки кръстосани лазерни лъча, излизащи от дръжката.

Много фенове веднага го сметнаха за нещо глупаво, докато други го приеха за забавна особеност според стандарта на феновете. За мен е нещо съвсем различно: в наши дни в Америка, когато всички са луди по компютрите, няма грешка, че това е още един знак за подло покровителство. Какво имам предвид: както всички знаем, единственото нещо, което може да спре лазерен меч е друг лазерен меч, затова малките лазерни лъчи се обясняват като мярка за безопасност за защита на ръката ви. Дали наистина става дума за това? „Междузвездни войни“ беше Дивият Запад! Беше велико! Естествено,  понякога лоши неща се случваха на добрите хора – когато Люк Скайуотър загуби ръката си. Но точно това направи филмът велик: „Междузвездни войни“ е безразсъден относно безопасност на служителите. Например, когато километричния притеглящ лъч без парапети. Определено нямаше никакви парапети и в Облачния град. Ти си в облаците! Очевидно духа вятър, намирате се на 60000км в небето.

Още по темата

Какво ще кажете за супер-лазера на „Звездата на смъртта“, който буквално може да разруши една планета? А хората, които го управляват са толкова близо, че само радиацията трябваше да ги убие! И все пак – няма парапети!  А стормтръпърите и тежките доспехи, които трябва да носят? Напълно излишни! Не ги защитават от експлозии или малки мечки! Това е „Междузвездни войни“, който си спомням. Сега изведнъж добавяме допълнителни предпазни мерки, за да защитим един ситски лорд? Какво още? Нови правила за тормоз на работното място? Моля ви се!

Още веднъж – либералите в Холивуд с техните самолети- лимузини  и вино от киноа се бъзикат с моята далечна галактика. Въпреки че наистина изглеждат доста радикални.