fallback

Защо поскъпва италианският зехтин

Годишно производството на зехтин носи на италианската икономика около 2 милиарда евро

02.12.2014 | 16:48 Автор: Георги Стоянов

"От както станах фермер, от както съм момче, никога не съм виждал сезон като този. През 1995 имаше силно застудяване, но спадът в производството не беше толкова драстичен. Дори моят баща и дядо ми казват, че никога не са виждали нещо подобно", казва Стефано Брабароса, който изкарва хляба си със своята градина с 1000 маслинови дръвчета в Сабина, централна Италия – регион, известен с производството на първокласен екстра върджин зехтин.

В добри години той продава своя зехтин на местни клиенти.

"Тази година нямам никакъв зехтин за продан. Количествата, които успях да произведа, ще бъдат използвани изцяло от мен и семейството ми. Този сезон произведох с 80% по-малко зехтин. От финансова гледна точка говорим за между 25 и 30 хиляди евро нереализирани печалби. По това време на годината вие дори няма да може да влезете в тази мелница за пресоване на маслини заради тълпите от хора, дошли да  пресоват маслините си. Сега както виждате е мъртвило, тук няма никой", допълва той.

Производството на зехтин от маслини носи на италианската икономика средно по 2 милиарда евро на година.

Но това необичайно влажно лято означава, че дръвчетата не са получили топлината, от която се нуждаят, за да се развият.

Така те са станали жертва на инвазия от плодни мушици, които разпространяват болест, известна като проказа по маслиновите дръвчета.

"Този сезон очакваме чувствителен спад в производството на зехтин от маслини в цялата страна. Тук в района на Сабина спадът ще е с над 70%, което е сериозна цифра за регион, където зехтинът от маслини се произвежда от над 2600 години", казва Франческо Босио

Цената на екстра върджин зехтина от маслини се е повишила с близо една трета от началото на годината и се очаква да се повиши дори още.

Местната собственичка на малък ресторант Лаура използва маслинов зехтин във всички свои ястия. Печалбата й обаче бавно намалява.

"Готвенето струва повече, защото трябва да купуваме маслинов зехтин. Не може да си позволим да повишаваме цените на ястията във времена на криза" коментира Лаура Бевилакуа, собственик на Fonte Cavalla.

Любителите на италианския зехтин от маслини трябва да побързат да му се насладят преди цените да се повишат още повече и пазарът да бъде завзет от по-евтини европейски заместители.

fallback
fallback