Учени търсят спасение от ебола чрез лечение на примати

Bloomberg разговаря с вирусолога М. Джарвис за нова ваксина, която дава надежда в борбата със смъртоносния вирус

26.11.2014 | 11:01 Редактор: Виктория Крумова
Учени търсят спасение от ебола чрез лечение на примати

Bloomberg: Още едно погребение, още една жертва на ебола, този път в Гвинея. Досега болестта е погубила близо 5 хиляди и половина човешки животи. Въпреки че не се знае как тази жертва се е заразила, група учени са идентифицирали общ източник – приматите. Разработена е силно заразна ваксина, която съдържа антигени, за които се надяват, че ще спрат разпространението между хора и животни.

Майкъл Джарвис, вирусолог, Университет в Плимът: Ние работим върху човешкия аспект, защото искаме да предотвратим пренасянето на болестта от горилите върху хората, докато природозащитниците, включително Световния фонд за дивата природа, работят върху екологичния аспект, защото това е огромна заплаха за оцеляването на животните.

Bloomberg: Плодоядните прилепи са постоянни носители на вируса ебола и непряко могат да заразят хората чрез хранителната верига. Месото им е жизненоважен безплатен източник на протеини, който поддържа живота на много бедни семейства.

Още по темата

Майкъл Джарвис, вирусолог, Университет в Плимът: Вероятно от време на време се докосват до плодове, слюнката им попада върху плода, който пада на земята, горилата или шимпанзето го взимат и това ги убива. След това ги отнасят в селото, където ги заколват и така се получава потенциално избухване на Ебола.

Bloomberg: Джарвис и колегите му предстои да проведат клинични опити преди вирусният вектор, за да се използва сред популацията на приматите. Въпреки бързото разпространение на болестта в Западно-африканските държави, времето може и да е на тяхна страна.

Майкъл Джарвис, вирусолог, Университет в Плимът: Вирусът, който сега причинява избухването в Западна Африка, се е променил само с около 3% от този, който причиняваше болестта през 2004. Не мисля, че трябва да се тревожим, че това е бързо-мутиращ вирус, който не се влияе от имунната защита.

Bloomberg: Намаляването на заплахата от ебола, която се предава на хора, се оказа едно от най-големите медицински предизвикателства от десетилетия насам. От друга страна, премахването на човекоподобните от веригата на предаване би могло да бъде решение, което ще спаси човешки животи.