Новото Божоле дойде в София

21.11.2014 | 17:36 Редактор: Пролетина Съботинова
Новото Божоле дойде в София

По традиция новата реколта Божоле нуво се пие в полуонощ на третия четвъртък от ноември. Събитието се организира от Френско-българската търговска и индустриална камара и минава под патронажа на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

За първи път Божоле нуво идва с изложение на френската гастрономия и продукти. Дните на френската кухня  и вино - 21 до 22 ноември, ще бъдат съпътствани от циркови номера и кулинарно шоу.

"Това са дните на френската гастрономия и френските продукти и вина, пред тази емблематична сграда, свързана с историята на София и България, ние откриваме две огромни тенти с изложения на френски продукти – това, което е силата на Франция – сирена, деликатеси и вина, с директни вносители от Франция. Целта е да промотираме френската гастрономия в България" , заяви председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Дюлае.

Божолето става популярно по време на Втората световна война, когато Франция е разделена на две. Производителите на Божоле носели младото си вино в бистрата на Лион, който се намирал в свободната от немска окупация зона. Голяма част от интелектуалците в окупирания Париж пътували до Лион, за да опитат новото Божоле.


"Точно тогава е започнало, към края на 50-те години. В края на Втората световна война става така, че една от реколтата е много богата, т.е произвежда се много вино, производителите няма къде да складират това вино и тогава искат разрешение да пуснат едно ново и младо вино. И тогава тръгва традицията за новото млади Божоле", допълни още Стефан Дюлае.

Как се пие Божоле нуво и откога тази традиция се отбелязва в България, вижте във видеото: