Носачите на италианските гари се завръщат, за да се борят с черната икономика

Bloomberg с репортаж за носачите на багаж на гарите в Италия

14.11.2014 | 12:14 Редактор: Виктория Крумова
Носачите на италианските гари се завръщат, за да се борят с черната икономика

Bloomberg: Някога носачите на гарите бяха емблема на Златната ера на пътуването, но с времето професията замря, както показва и Грета Гарбо във филма „Ниночка“ на MGM.

Ниночка: Защо трябва да носите чантите на хората?

Носач: Това ми е работата, госпожо.

Ниночка: Това не е работа, а социална несправедливост.

Носач: Зависи от бакшиша.

Bloomberg: Несправедливост или не, носачите се завръщат и са търсени на Рома Термини в италианската столица. А бакшишите не са зле.

Паоло Гало, изпълнителен директор Grandi Stazioni: Имаше значително търсене на носачи. Причината да въведем услугата е да се борим с нелегалните работници.

Още по темата

Пътник: Обикновено има някой, който любезно ми предлага да носи багажа ми. Миналият път един човек ми поиска 15 евро в замяна. Мислех, че беше от учтивост и казах, че няма да му дам повече от 3 евро. Сега съм по-наясно с нещата.

Bloomberg: Пътниците се оплакват, че са изнудвани от нелегални носачи на гарите. Гранди Стациони иска да подобри обслужването на пътуващите на самата гара и официалната услуга с носачи е част от стратегията.

Паоло Гало, изпълнителен директор Grandi Stazioni: През следващите 5 години имаме за цел да инвестираме повече от 150 милиона евро в подобряване на гарата.

Bloomberg: Въпреки че транспортният сектор в Италия е спъван от индустриалния стремеж  през последните месеци, подновяването на услугата е знак за нова посока за италианските железници. Както казват оттам, поставянето на пътниците на първо място ще върне част от отдавна изгубения блясък на влаковете.