Всеки обича Масимо Ботура, семейството, приятелите, клиентите му, дори конкуренти майстори-звезди като Феран Адриа и Ален Дюкас.
Има три звезди Мишлен и е включен в световния Топ 50 на майсторите-готвачи.
Интервю на майстора-готвач Масимо Ботура за Гай Джонсън и Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон.
Майстор Ботура, да говорим за чувството за хумор. Тук идват много директори на компании и казват, че най-големият сред тях е майсторът-готвач. Защото вие сте под напрежение, в гореща среда, трябва да давате бързи нареждания.
Искам да говорим за чувството за хумор, защото цялата книга, от която ми харесва една рецепта, наречена "картоф, в очакване да стане трюфел" - е много забавна и добра.
Това е начин да кажеш, че си шефът, а не суперзвезда. Нашият живот е тежък труд. Всеки ден работим много здраво. Разчитаме и на малко талант и на много въображение.
За мен културата е много важна, но и да бъдат здраво свързан с реалността, всеки ден.
Ако си майстор, егото и техниката ти трябва да се използват за съставките, не за самото ти его. Не за да си го погъделичкаш.
Вие какъв лидер сте? Имате 40 души в ресторанта - различни екипи. Как успявате да им предадете визията си, креативността си, желанието си да направят такава храна? Каква е вашата лидерска стратегия?
Това е много трудно. Най-важното, първото, което трябва да направите е да изградите екип.
Екипът е всичко.
Те експериментират със сирене, или с месото, салатите... Трябва да работят и да се забавляват - точно така, това е следващият етап.
Да се будиш рано, да си лягаш късно и междувременно да правиш това, което си решил. Защото в страстта си ти предаваш емоцията.
Тази работа е емоционална.
Трите елемента, които са най-важни са скромност, страст и мечти.
Скромността - трябва да си здраво стъпил на земята. Да живееш живота си все едно това е последният ти земен ден.
Страстта ти помага да избягаш от стреса. Защото си постоянно под натиск. Всеки обяд и вечеря ние играем Шампионска лига.
Ясно е, че е трудно. Щях да ви питам дали се виждате като треньор? Дали нахъсвате екипа си?
Всяка вечер!
След работа анализираме сервиза и виждаме дали всичко е било наред, кое се е объркало. Защото навън не бива да усетят нищо.
Отборна работа.
Точно така.
Как съчетавате идеите? Какъв е процесът на раждане и реализация на идеите?
Идеята е следната - първо, културата е нашият пейзаж от идеи.
Те се раждат от моя процес на стимулиране. Например музиката - преди да тръгна на турне с книгата, аз видях нещо, което направихме - едно ястие. То напомня за руския конструктивизъм.
А пък хората не знаят за руския конструктивизъм.
Не знаят, но имат книга.
Имат си книга със скици.
Аз постоянно се връщам към руския конструктивизъм. Проверявам в книгата си постоянно и ги следя какво са научили за това движение, което не е в Гугъл.
Те трябва да четат.
Това са изпити!
Да. Аз ги карам да учат. да навлизат по-дълбоко в нещата.
Просто трябва да се задълбочете.
Ако навлезете по-надълбоко, ще се ангажирате.
Може да знаете всичко за дехидатация, пяна, въздух, мъгла от пармезан, но ще научите и как да направите най-хубавия хляб на света.
Как да използвате графизма и Изтока.
Това са много важни неща. Те изглеждат прости, но са толкова сложни.
И всеки ден се променят.
Вижте цялото интервю във видеото.