Ще проработи ли ваксината срещу ебола

Ваксина на Walter Reed Army Institute of Research осигурява 100% защита от вируса при тестове върху маймуни

11.11.2014 | 12:41 Редактор: Георги Стоянов
Ще проработи ли ваксината срещу ебола

Разработването на ваксина обикновено отнема около 10 години и може да струва до 1 милиард долара, но сега, когато епидемията от ебола вилнее из Западна Африка и се разпространява в западния свят, изследователите се надпреварват да открият лечение.

"Това е инфекциозна болест, най-лошата епидемия в историята. Необходимостта от тези мерки, разбира се, се усеща  по-силно от всякога", казва полковник Ствиън Томас от Walter Reed Army Institute of Research.

Досега данните от тестовете на ваксината върху животни са отлични. Ваксината защитава срещу ебола 100% от маймуните.

За разлика от традиционните ваксини обаче в инжекцията няма вирус на ебола. Вместо това се използва кравешки вирус, който е генно модифициран така, че за имунната система да изглежда като вируса на ебола.

"За 6 седмици направихме това, което обикновено би отнело 6 месеца. Като се размножава, както всеки жив вирус, той си слага наметало, така че да изглежда като ебола. Тялото на човек си казва, това изглежда като ебола и започва да реагира. Ние се надяваме, че тази реакция ще бъде запомнена. Ще имаме ли ефективна ваксина за тази конкретна епидемия? Това е много трудно да се каже," коментира полковник Шон Ремек от Walter Reed Army Institute of Research.

Най-голямото предизвикателство за изследователите е, че те не могат да определят ефективността на ваксината, като заразят хора с ебола по време на тестовете.

Това означава, че ваксината може единствено да бъде изпробвана за безопасност. По време на тестовете дозите се увеличават и доброволците биват наблюдавани за странични реакции.

Досега ваксината изглежда, че е безопасна и по-цялостни предварителни данни се очакват през декември. Но дори да премине бързо през клиничните изследвания, все още няма гаранция, че ваксината наистина ще проработи.