fallback

Луксозни жилища за милиони на мястото на Берлинската стена

Bloomberg с репортаж за пазара на недвижими имоти в Берлин

10.11.2014 | 16:05 Автор: Виктория Крумова

Ханс Никълс, Bloomberg: 25 години след падането на Берлинската стена градът се разделя със бедния си, но секси имидж. Изобилието се проявява на доста неочаквано място.

Някога това беше ничия земя между Източен и Западен Берлин и за много строителни предприемачи се е превърнала в подходящ терен за изграждане на луксозни апартаменти.

Богат на история, изкуство и култура, Берлин е дом на все повече богаташи.

Себасчън Фишър, Engel Voelkers, managing partner: Продаваме много апартаменти на руски купувачи, но също и на северноамериканци, скандинавци, имаме и германски милиардери, които идват от исторически индустрии и искат да оставят отпечатък в космополитен град, затова купуват нещо в Берлин.

Още по темата

Ханс Никълс, Bloomberg: Част от дългоочакваното развитие на Берлин след обединението най-после се случва. Петзвездни жилища, но на цени с 3 и 4 звезди. Тези градски къщи следват линията на бившата Стена. За два и половина милиона долара получавате хол с отворен таван и уединение при поискване. Кухня, 4 етажа, стая за гости на самостоятелен етаж, лична баня и приятен малък кабинет, спалня, огромна баня и вана с гледка, собствен фитнес на последния етаж и сауна, за да релаксирате. Апартамент за 7 и половина милиона долара е рекорд за Берлин, но цените са значително по-ниски от тези в Лондон или Париж. С промяната на жилищата, старите къщи се обезценяват.   

Райнер Уайл, асоциация на наемателите в Берлин: Признаваме, че в момента имаме 10 или 20 изгонвания на ден, а преди 10 години имахме само едно или две.

Ханс Никълс, Bloomberg: Само през миналата година 50 000 души са се заселили в Берлин, а наемите са се повишили с 43% за последните 5 години. Заплащането обаче изостава, като се е повишило само с 4% за последните 3 години. Но почитателите на лукса казват, че скъпите сгради стимулират развитието и все още виждат перспектива в бъдеще.

Себасчън Фишър, Engel Voelkers, managing partner: Пазарът на луксозни жилища в Берлин определено се е повишил през последните 10 години с 50 до 70% и аз вярвам, че тенденцията ще продължи с поне 5% годишно.

Ханс Никълс, Bloomberg: Което би могло да означава, че имаме луксозна лента на мястото на Стената.

 

fallback
fallback