Какво означава работна седмица

Bloomberg с репортаж за работната седмица - дали повече време в офиса означава по-висока производителност?

10.11.2014 | 13:13 Редактор: Виктория Крумова
Какво означава работна седмица

Какво е работна седмица? Американците прекарват повече време в офиса от колегите си в други западни страни. Но това не винаги означава по-добра производителност. Всъщност има много слаба връзка между продуктивност и време, прекарано на работа или заплащане. Според някои социални учени, по-кратка работна седмица може да направи хората по-продуктивни. Синдикалните работници във Франция изглежда са съгласни, докато в световен мащаб се предполага, че по-малко работни часове могат да доведат по-ниска безработица.

В САЩ обаче очакваният нов лидер на мнозинството в Сената Мич Маконъл казва, че иска да увеличи официалната работна седмица – от 30 на 40 часа седмично, като част от реформата в здравеопазването на Обама. Понастоящем, компании с 50 и повече служители трябва да предоставят застраховки на хора, които работят 30 часа седмично или ще бъдат глобени. Но републиканците казват, че ако се промени това, което представлява работната седмица, ще се даде повече гъвкавост на работодателите да определят часовете и осигуровките.

Но според администрацията на Обама, промените в 30-часовата работна седмица ще намалят мандата на работодателя, който първоначално осъществи плана. Колкото и силна да е съпротивата срещу реформата в здравеопазването, може би съдът ще реши какво представлява работната седмица.