fallback

Катар купува най-емблематичните сгради в Лондон

Bloomberg с репортаж за недвижимите имоти в Лондон, които все по-често стават собственост на катарски инвеститори

10.11.2014 | 10:07 Автор: Виктория Крумова

Проблясващите кули на Canary Wharf – банковата Мека на Лондон, където се намират централите на HSBC, Barclays и Citi. Построен през 1988, той е частна собственост на международния консорциум Songbird Estates, но докога?

Още по темата

Катарският инвестиционен фонд, който се управлява от правителството и американска фирма за недвижими имоти са предложили цена за купуването му – 3 и половина милиарда долара – което можеше да бъде една от най-големите имотни сделки във Великобритания от години насам, но беше спряна. Председателят на Songbird Дейвид Причард каза ,че предложението подценява Songbird и не отговаря на присъщата стойност на бизнеса и основните му активи.

Дали чакат по-добро предложение? Търговските наеми в Лондон се покачват, а Катар иска да добави още една забележителност към колекцията си от имоти-трофеи. Ако офертата им се окаже успешна, малката държава, богата на енергия, би притежавала сгради, които представляват някои от най-известните части от пейзажа на Лондон. Търговската институция Harrods беше купена през 2008 за 2 милиарда и 400 милиона долара и така започна всичко. Сега катарците притежават 95% от The Shard, придобити по време на финансовата криза. Добавете към това Chelsea Barracks и Олимпийското село и отскоро 44-етажната световна централа на HSBC, за която се твърди, че е струвала малко над един милиард и 700 милиона долара. Катарците вече са най-големият акционер на Canary Wharf и тъй като се очаква районът да се възползва от нови железопътни връзки и увеличено търсене на недвижими имоти, другите собственици може би очакват още малко.

 

fallback
fallback