Изложба представя убийствени токчета в Ню Йорк

Експозицията Killer Heels в Бруклинския музей разказва историята на високите обувки

08.11.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Изложба представя убийствени токчета в Ню Йорк

Над 160 модела от различни епохи ще могат да бъдат разгледани в рамките на експозицията Killer Heels или буквално „Убийствени токчета” в Бруклинския музей в Ню Йорк. Изложбата  представя историята и изкуството на високите обувки.

„Не знам кой е измислил високите токчета , но всички жени му дължим много”, твърди иконата Мерилин Монро. Нейни са още думите: – „Дайте на момиче правилните обувки и тя може да покори света”.

Високите токчета са не просто аксесоар –те са фетиш, инструмент на власт, символ на женственост и дори социално превъзходство.

Именно експозицията Killer Heels в Бруклинския музей разказва историята на най-провокативния моден аксесоар - високите токчета.

От италианските платформи, произведени още през XVI век, до съвременните произведения на обувното изкуство като 3D принтове. Някои от най-забележителните обувки на висок ток, създавани някога, ще могат да бъдат видени в Бруклин. За куратора Лиса Смол влиянието на обувката на висок ток диктува не само световната мода, но и отразява промените в обществото.

 „Тази изложба не е просто за високите токчета. Показваме различни видове обувки, които са били носени от благородници”, коментира Смол. –„Интересен факт е, че обувката на платформа съществува от над 2000 години. Мисля, че това е нещо, което хората не знаят. Те мислят за модата днес и може би за тази отпреди 20 или 50 години. Но модата при обувките съществува от хиляди години насам.“

Killer Heels или „Убийствени токчета” е красноречивото име на изложбата. Обувките – произведения на изкуството са разделени спрямо историческата епоха - Възраждане и реинтерпретация, Възход на Изтока, Блясък и фетиш, Метаморфоза и Космическа разходка. Сред шедьоврите, намерили място в модната експозиция, са обувки на иконите в бранша – Александър Маккуин, Маноло Бланик, Прада, Вивиан Уестууд, Кристиан Лобутин и мнгоо други.

До 15 февруари ценителите на убийствените токчета могат да разгледат изложбата в Ню Йорк.

Репортаж на Христиания Червенкова.