fallback

Производител на шоколад сменя името си заради „Ислямска държава“

Името на белгийския производител съвпада с абревиатурата на терористичната организация

07.11.2014 | 09:02 Автор: Мариета Иванова

Белгийският производител на шоколад ISIS променя името си. Причината за това е, че името на производителя е аналогично на английския акроним на терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

Абревиатурата в името на белгийската компания е утвърдена в Италия и Швейцария. В двете европейски страни основателят на ISIS е изучил майсторството на производството на шоколад.

„От 1923 г. насам ние произвеждаме висококачествен белгийски шоколад, при това с най-голяма отдаденост“, пише в изявление на сайта на компанията.

През последните месеци обаче, потребителите започнали да се оплакват, че не искат да купуват шоколадови изделия, които им напомнят за терористичната организация.

„Ако знаехме, че ще се появи терористична групировка със същото име – никога нямаше да го изберем“, коментира маркетинговият мениджър на компанията.

Производителят ще се преименува на „Либеерт“, което е фамилното име на собствениците. „Видяхме, че поръчките, които планирахме да осъществим в началото на септември за тази Коледа, не дойдоха. Нито от Съединените щати, нито от Великобритания. Ние ги попитахме – какво се случва? А те ни отговориха, че името ISIS всъщност е доста смущаващо, защото клиентите са силно разтревожени заради името, което вече е доста известно в целия свят, така че трябваше да вземем някакво решение,” коментира Игнас Либеерт, собственик на шоколадовата компания.

Белгийската компания произвежда над 5 хил. тона шоколадови изделия всяка година и регистрира годишни приходи от над 44,1 млн. долара. Производителят на шоколад не е единствената компания, чиито имидж страда заради името на терористичната организация, циркулиращо из новинарските емисии.

В Съединените щати има над 270 регистрирани продукти, марки и компании с това име. Във Великобритания под злополучното име работят 35 компании.

 

fallback
fallback