fallback

Да караш Audi R18, победителят от Ле Ман

Ключът към успеха на R18 е турбо дизелов двигател и два електрически двигателя, работещи едновременно

05.11.2014 | 17:27 Автор: Георги Стоянов

За пореден път те доказаха, че са най-добрият отбор. И това е Audi, което печели 24-те часа на Ле Ман. Натъпкано със свръх модерни технологии и изградено от карбонови нишки, това е победителят от състезанието в Ле Ман - Audi R18.

Ключът към успеха на R18 под тези заоблени форми е турбо дизелов двигател и два електрически двигателя, работещи едновременно.

Турбо дизеловият двигател задвижва задните колела, докато електрическите двигатели осигуряват допълнителна мощ на завоите.

Програмата за развитие на болида надхвърля 100 милиона долара, така че всяка кола е доста ценна и ако натиснете педала на газта до край R18 може да достигне 320 километра в час.

Ле Ман е най-трудното и най-важно състезание за издръжливост по рода си. Може да го сравним със Супер купата по американски футбол и Световното първенство по футбол взети заедно. Победа тук ви осигурява титла за години.

Състезанието може би е малко по-малко известно в Америка, но в Европа това е голямо събитие. Това също е и мястото, където се тестват новите технологии.

 

fallback
fallback